, Σάββατο
24 Φεβρουαρίου 2024

Πληθωρισμός: «Κόντυνε» στο 9,1% λόγω αερίου, ρεύματος, καυσίμων

Θεαματική επιβράδυνση κατά τρεις εκατοστιαίες μονάδες σημείωσε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, καθώς διαμορφώθηκε στο 9,1% έναντι 12,1% τον Σεπτέμβριο, ως αποτέλεσμα της θεαματικής υποχώρησης των τιμών του αερίου, του ρεύματος και του πετρελαίου θέρμανσης.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι κάθε Τετάρτη θα επισκέπτεται την αλυσίδα σουπερμάρκετ με το φθηνότερο «καλάθι», προκειμένου να στείλει το μήνυμα σε όλους, ώστε να ενταθεί ο ανταγωνισμός στον χώρο των τροφίμων, όπου οι τιμές διατηρούνται συγκριτικά σε υψηλότερα επίπεδα. Μάλιστα, χθες ψηφίστηκε και τροπολογία με την οποία ορίστηκαν οι προδιαγραφές για τις ταμπέλες με τα προϊόντα που έχουν ενταχθεί στο «καλάθι του νοικοκυριού». Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι από τις τιμές 644 προϊόντων μιας αλυσίδας σουπερμάρκετ προκύπτει ότι μόνο δύο είχαν μια μικρή αύξηση, 101 είχαν χαμηλότερη τιμή σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και 541 παρέμειναν αμετάβλητες.

Η συγκράτηση ή και μείωση των τιμών στα είδη σουπερμάρκετ αποτελεί στην παρούσα φάση τον υπ’ αριθμόν ένα κυβερνητικό στόχο, ώστε να υπάρξουν πρόσθετα οφέλη μετά και την αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Πάντως, η Τράπεζα της Ελλάδος, στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική, επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε σχετικώς υψηλά επίπεδα και το 2023, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των οφειλών προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η ομάδα της Στέγασης συνετέλεσε αποφασιστικά στην επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του πληθωρισμού, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε πτώση 52,8% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, το ηλεκτρικό ρεύμα μειώθηκε κατά 2,9%, και το πετρέλαιο θέρμανσης 11,2%. Μέρος της σημαντικής μείωσης αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στην ομάδα Διατροφή και ειδικότερα στα εξής προϊόντα: ψωμί, ζυμαρικά, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κατσίκι, γάλα νωπό πλήρες, τυριά, ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, πατάτες. Τέλος, μείωση παρουσίασαν οι τιμές στα νωπά ψάρια.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

#Tags: Ελλάδα