, Κυριακή
19 Μαΐου 2024

search icon search icon

Ποια είναι η ηλικία της γάτας σας σε ανθρώπινα χρόνια; Πώς να την υπολογίσετε

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ PIXABAY

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η αντιστοιχία των “γατίσιων” χρόνων με τα ανθρώπινα;

Το να καταλάβουμε ακόμα και στο περίπου πώς αντιστοιχεί η ηλικία της αγαπημένης μας γατούλας με αυτή ενός ανθρώπου, μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε περισσότερο τις ανάγκες της και να τη φροντίσουμε καλύτερα.

Στην πραγματικότητα, η ηλικία μιας γάτας δεν αντιστοιχεί χρόνο προς χρόνο με την ηλικία ενός ανθρώπου. Ο μύθος της αντιστοίχισης ενός ανθρώπινου χρόνου με 7 γατίσια χρόνια επίσης δεν ισχύει. Αυτό συμβαίνει γιατί οι γάτες ωριμάζουν πολύ πιο γρήγορα τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, και στη συνέχεια η διαδικασία της ωρίμανσης επιβραδύνεται.

Πώς να μετατρέψετε την ηλικία της γάτας σας σε ανθρώπινα χρόνια

Ένας αρκετά έγκυρος κανόνας για να μετατρέπετε την ηλικία μιας γάτας σε ανθρώπινα χρόνια είναι ο κανόνας 15-9-4.

Πρώτος χρόνος της ζωής: Όταν ολοκληρωθεί ο πρώτος χρόνος της ζωής της γάτας σας, θεωρείται ότι έχει ζήσει το αντίστοιχο των 15 ανθρώπινων ετών.

Δεύτερος χρόνος: 9 επιπλέον χρόνια προστίθενται στη ζωή της γάτας σας.

Μετά τον δεύτερο χρόνο: Κάθε χρόνος ζωής της γάτας μετά τον δεύτερο χρόνο αντιστοιχεί περίπου σε 4 ανθρώπινα χρόνια.

Τα στάδια ανάπτυξης της γάτας

Οι γάτες μεγαλώνουν πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι εμείς. Μια γάτα ενός έτους έχει βιώσει πολύ περισσότερα ορόσημα στη ζωή της απ’ ότι ένας άνθρωπος ενός έτους. Τα στάδια ανάπτυξης της γάτας σας είναι τα εξής:

Μικρό γατάκι (0-1 έτους): Το στάδιο αυτό χαρακτηρίζεται από τον γρήγορο ρυθμό της ανάπτυξης της γάτας σας. Τα μικρά γατάκια είναι περίεργα, παιχνιδιάρικα, και μαθαίνουν τον κόσμο. Η ηλικία αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για την επιτυχημένη κοινωνικοποίησή τους. Τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, τα γατάκια πρέπει να εμβολιαστούν και να απογαλακτιστούν, αποκτώντας ένα κανονικό πρόγραμμα διατροφής.

Έφηβη γάτα (1-2 ετών): Οι έφηβες γάτες έχουν υψηλά επίπεδα ενέργειας και συχνά “δοκιμάζουν” τα όριά σας παρουσιάζοντας πιο ακραίες συμπεριφορές. Σ’ αυτή την ηλικία, επίσης, μια γάτα ωριμάζει σεξουαλικά και πρέπει να στειρωθεί. Η προσωπικότητά της ξεκινά να σταθεροποιείται σε αυτό το στάδιο.

Νεαρή Ενήλικη γάτα (3-6 ετών): Οι νεαρές ενήλικες γάτες θεωρούνται πλήρως ώριμες και κατασταλαγμένες ως προς την προσωπικότητά τους. Έχουν ανάγκη από συστηματική άσκηση, ποικίλα πνευματικά ερεθίσματα, και μια ισορροπημένη διατροφή για να διατηρηθούν υγιείς. Πρόκειται για την πιο υγιή και γεμάτη ενέργεια περίοδο της ζωής τους.

Ενήλικη γάτα (7-10 ετών): Οι ενήλικες γάτες ηρεμούν σε σχέση με τα προηγούμενα στάδια ανάπτυξης αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται αρκετή σωματική και πνευματική άσκηση. Στο στάδιο αυτό οι τακτικοί έλεγχοι τους υγείας της γίνονται όλο και πιο σημαντικοί για την πρόληψη ασθενειών. Ενδέχεται η γάτα σας να χρειαστεί κάποια προσαρμογή στη διατροφή της, καθώς ο μεταβολισμός επιβραδύνεται.

Ηλικιωμένη γάτα (11-14 ετών): Στο στάδιο αυτό, οι γάτες μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζουν σημάδια γήρανσης, όπως είναι η μειωμένη κινητικότητα ή ενέργεια. Είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά τον/την κτηνίατρό σας όσο μεγαλώνει η γάτα. Η διατροφή της μπορεί να χρειαστεί κάποια προσαρμογή.

Υπέργηρη γάτα (15+ ετών): Οι υπέργηρες γάτες χρειάζονται πιο εξειδικευμένη φροντίδα για τη διαχείριση χρόνιων παθήσεων ή αλλαγών που σχετίζονται με το γήρας. Η άνεση γίνεται προτεραιότητα και τα επίπεδα ενέργειας μειώνονται.

Πέρα από τα νούμερα: κάθε γάτα μεγαλώνει διαφορετικά

Η ωρίμανση είναι μια διαδικασία διαφορετική για κάθε γάτα. Παρότι ο κανόνας 15-9-4 καταλήγει σε μία καλή προσέγγιση της ηλικίας της γάτας σας σε ανθρώπινα χρόνια, δεν συμπεριλαμβάνει στον υπολογισμό τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν ανάλογα με τη φυλή, την κληρονομικότητα, ή τον τρόπο ζωής.

Διαφορές βάσει φυλής

Οι μεγαλόσωμες φυλές γατών όπως είναι οι Maine Coon ωριμάζουν πιο αργά από τις μικρόσωμες, και τείνουν να ζουν περισσότερα χρόνια. Οι Σιαμέζες και οι γάτες Μανξ, μεταξύ άλλων, βρίσκονται στο αντίθετο άκρο του φάσματος, κι έχουν ανάγκη από ιδιαίτερες ρουτίνες φροντίδας για να είναι καλά.

Υγεία και τρόπος ζωής

Η διατροφή, η άσκηση, και η γενικότερη υγεία της γάτας σας, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το πώς μεγαλώνει. Είναι σημαντικό να την ταΐζετε μια τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας και να επισκέπτεστε συστηματικά τον/την κτηνίατρό σας για να βεβαιώνεστε ότι η υγεία της είναι σε καλή κατάσταση.

Πηγή: topetmou.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.