Ποιά είναι η σκοπιμότητα των μαζικών αποστρατιών;
Αντί η πολιτεία να επιθυμεί να έχει όσο γίνεται περισσότερο εργαζόμενους δυστυχώς βγάζει όσους περισσότερους συνταξιούχους των 50 ετών και ειδικά στρατιωτικούς
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Ε.Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΣΑΝΤΑΣ*
Οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) διέπονται από το νομοθετικό καθεστώς του Νόμου 3883/2010 περί ‘’Υπηρεσιακής Εξέλιξης και Ιεραρχίας των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων’’ σε ότι αφορά το καθεστώς παραμονής 35 ετών στις ΕΔ. Όμως η παραμονή των Στελεχών των ΕΔ, περίπου στην ηλικία των 35 χρόνων, δεν είναι απαραίτητα κατοχυρωμένη αφού τακτικές και έκτακτες κρίσεις μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την αποστρατεία τους, στον καταληκτικό βαθμό κυρίως του Συνταγματάρχη για τον Στρατό Ξηράς ή του Πλοίαρχου για το Πολεμικό Ναυτικό ή του Σμήναρχου της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου υφίσταται η πλειοψηφία των Ανωτέρων Αξιωματικών.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αντί η πολιτεία να επιθυμεί να έχει όσο γίνεται περισσότερο εργαζόμενους ώστε να λαμβάνει τις ασφαλιστικές εισφορές τους, δυστυχώς βγάζει όσο είναι περισσότερο συνταξιούχους των 50 ετών και ειδικά στρατιωτικούς, όπως την περίπτωση των 793 Ανωτέρων Αξιωματικών των ΕΔ που πρόσφατα έχουν αποστρατευθεί
Στην περίπτωση αυτή όμως τα στελέχη που έχουν αποστρατευτεί, συν τω χρόνω, θα επιλέξουν άλλη εργασία, αφού θα είναι άριστα εκπαιδευμένοι όχι μόνο σε αντικείμενα στρατιωτικής μόρφωσης αλλά και σε αντικείμενα στρατηγικής, επιχειρησιακής σχεδίασης, διοίκησης επιχειρήσεων, ηγεσίας, οικονομικών, διεθνούς ασφάλειας, διεθνών σχέσεων που η ίδια η υπηρεσία τους μόρφωσε, έχοντας μάλιστα κατοχυρώσει έστω και την μειωμένη σύνταξή τους
Πραγματικά δεν υπάρχει νόημα όλων αυτών των αποστρατειών των εξαίρετων αξιωματικών όταν όλοι αυτοί αγαπούν την δουλειά τους που την επέλεξαν τιμώντας τις Στρατιωτικές Αρχές και Αξίες και είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι θα αποτελέσουν για τις ΕΔ ένα κενό δυσαναπλήρωτο.
Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα στις ΕΔ είναι η κατηγορία των Στρατιωτικών Γιατρών προερχόμενοι από την Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), από τους οποίους η συντριπτική πλειοψηφία είναι πραγματικά εξαιρετικοί επιστήμονες διότι η υπηρεσία τους έχει στείλει στα καλύτερα Πανεπιστήμια και Νοσοκομεία σε Ελλάδα και Εξωτερικό ώστε να έχουν την απαραίτητη επάρκεια εκπαίδευσης – εμπειρίας και να πλαισιώσουν τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και τους Επιχειρησιακούς Σχηματισμούς των Κλάδων των ΕΔ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζεται το φαινόμενο οι Στρατιωτικοί Γιατροί να αποστρατεύονται από τις ΕΔ και να πλαισιώνουν τα καλύτερα Ιδιωτικά Νοσοκομεία και Διαγνωστικά Κέντρα κάτι που φυσικά αυτό αναγνωρίζεται από τους ασθενείς που κατά διαστήματα έχουν.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αυτές τις αγκυλώσεις και παθογένειες του συστήματος θα πρέπει κάποια στιγμή να τις μελετήσει και με κάθε τρόπο να κρατά τους εργαζόμενους στρατιωτικούς όσο περισσότερο γίνεται, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Προσωπικό μου παράδειγμα το 2011 με 2013 όταν είχα μετατεθεί ως Ταξίαρχος Βοηθός Επιτελάρχη στο Στρατηγείο Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ (NRDC) στην Ισπανία σε ηλικία 50 χρονών ο ομόλογος μου Ισπανός Ταξίαρχος είχε την ηλικία των 60 χρονών και φυσικά την υπερδιπλάσια αμοιβή.
Όσο για αυτούς που αποστρατεύονται βρίσκουν τον δρόμο τους, απολαμβάνοντας την σύνταξή τους ή εντασσόμενοι στον σκληρό εργασιακό πυρήνα είτε στην Ελλάδα είτε στο Εξωτερικό, έχοντας την καταξίωση που έχουν λάβει ήδη από τις ΕΔ.
* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κούσαντας αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το έτος 1983 και είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών MSc στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels). Έχει τελειώσει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.
Έχει υπηρετήσει στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο Υψηλής Ετοιμότητας στην Ισπανία – Βαλένθια ως Βοηθός Επιτελάρχη στον βαθμό του Ταξίαρχου (2011 – 2013). Μετά την αποστρατεία του διετέλεσε Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου του CISM στο Βέλγιο – Βρυξέλλες (2014 – 2018). Είναι Ανώτερος Επιστημονικός Συνεργάτης (Senior Fellow) του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας από το 2022.