00:08, Τρίτη
16 Αυγούστου 2022

Ποιοι έπεσαν από τα σύννεφα με το φαινόμενο «Τράγκας»;

Με το φαινόμενο «Τράγκας» και τα όσα δυσώδη βγήκαν στο φως μετά τον θάνατό του σχετικά με την περιούσια του και τον τρόπο απόκτησής της, η «Political» ασχολήθηκε από ελάχιστα μέχρι καθόλου.

Όχι γιατί «δεν είχε ρεπορτάζ» ή δεν αξιολόγησε σωστά ένα «πουλησιάρικο» θέμα.

Αρκετοί από τους συντελεστές της εφημερίδας θητεύσαμε στον «θείο Γιώργο», οπότε γνωρίζαμε «πρόσωπα και καταστάσεις». Ωστόσο, αποφύγαμε την εξαντλητική αναφορά στο θέμα και το κάναμε από επιλογή.

Η «Political» είναι από τα πιο «φρέσκα», από τα πιο καινοτόμα «προϊόντα» του Τύπου και της δημοσιογραφίας τα τελευταία χρόνια. Και ο «Τράγκας» -όχι ως πρόσωπο αλλά ως λογική, σύστημα και πρακτική του λειτουργήματος που ονομάζεται δημοσιογραφία- είναι ό,τι πιο παλιό και κακοφορμισμένο κυκλοφορεί, ακόμη και ευρέως, στον χώρο.

«Ο αποθανών είχε εδώ και δεκαετίες απαρνηθεί τη δημοσιογραφική του ιδιότητα επιδιδόμενος σε εκδοτικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των οποίων δεν ανταποκρινόταν στις συμβατικές του υποχρεώσεις ως εργοδότης. Στα χρόνια της επιχειρηματικής του δραστηριότητας άφησε απλήρωτους δεκάδες συναδέλφους μας, ενώ ο ίδιος, όπως αποκαλύπτεται, επιδιδόταν σε ακραίο και αθέμιτο, όπως όλα δείχνουν, πλουτισμό», είναι η επιβεβαιωτική των παραπάνω ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

Οι δημόσιες καταγγελίες της ΕΣΗΕΑ έχουν χρονικό βάθος 20ετίας, όταν ο «θείος» μεσουρανούσε, επηρέαζε, είχε δικά του «μαγαζιά» και παράλληλα ήταν υψηλότατα αμειβόμενος ως δημοσιογράφος, παρουσιαστής ή σόουμαν σε κανάλι ή σε ραδιόφωνο ή και στα δύο. «Οι δύο εταιρείες του, οι οποίες πτώχευσαν το 2010, άφησαν οφειλές από συνδρομές 25.000€ στην ΕΣΗΕΑ, από αγγελιόσημο 260.000€ και από εισφορές εργαζομένων 67.000€ στον ΕΔΟΕΑΠ. Όσον αφορά τις οφειλές προς την ΕΣΗΕΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίες έχουν φτάσει με τις προσαυξήσεις τις 450.000€ και 98.000€ αντίστοιχα, έχουν αναγγελθεί και διεκδικούνται», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

Χωρίς να είμαστε συνεργάτες του επί μακρόν, χωρίς να έχουμε κάνει καριέρα δίπλα του, χωρίς να έχουμε «ξεπατικώσει» τα χαρακτηριστικά του μεταφέροντάς τα στις επόμενες δουλειές μας, χωρίς να έχουμε συναγελαστεί μαζί του, δεν «πέσαμε από τα σύννεφα» όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις, όταν υπήρξε η εμπλοκή του οικονομικού εισαγγελέα, όταν άνοιξαν οι λογαριασμοί και προχώρησαν οι δεσμεύσεις περιουσιών. Από τα σύννεφα έπεσαν όσοι ήθελαν να βρίσκονται πάνω σε αυτά όσο καιρό ζούσε ο μακαρίτης και… ξύπνησαν ξαφνικά όταν εκείνος πέθανε.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL