, Κυριακή
26 Μαρτίου 2023

Πόλεις που επιλέγονται για city break

Βασικός τροφοδότης της οικονομίας για όλες τις εποχές του χρόνου, ο τουρισμός πόλεων (city break) αναδεικνύεται δυνατό χαρτί για πολλούς προορισμούς που επενδύουν σε αυτόν, ενώ, όπως φαίνεται, η χώρα μας διαθέτει ουκ ολίγες επιλογές. Μετά την Αθήνα που κρατά τα σκήπτρα του city break και τη Θεσσαλονίκη που έπεται, αλλά είναι πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών, οι τρεις πόλεις που έχουν πολύ αναπτυγμένο city break τουρισμό είναι το Ναύπλιο, η Καλαμάτα και η Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νίκος Κελαϊδίτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA).

Η Καλαμάτα

Η Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μια έντονη τουριστική δυναμική. «Σε αυτή την κατεύθυνση, πέραν των όσων ως δήμος πράττουμε, με τη διοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων με πανελλήνια και διεθνή αναφορά αλλά και με τη στήριξη εκδηλώσεων που υπηρετούν τις ανάγκες του εναλλακτικού τουρισμού, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ανάπτυξη των υποδομών, όπως η σύνδεση της πόλης με την πρωτεύουσα σε περίπου δύο ώρες με σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, η λειτουργία του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”, που συνδέει την Καλαμάτα με προορισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το λιμάνι και η μαρίνα της πόλης», τονίζει ο Αθανάσιος Βασιλόπουλος, δήμαρχος Καλαμάτας. «Η Καλαμάτα αποτελεί μια πόλη όπου ο επισκέπτης, εκτός από αξιοθέατα και μουσεία, μπορεί να απολαύσει τον τοπικό γαστρονομικό πλούτο, να διασκεδάσει και να περάσει ευχάριστες στιγμές», σημειώνει ο δήμαρχος, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι μια επίσκεψη στην Καλαμάτα είναι αρκετή για να τη λατρέψει κανείς.

Η Αλεξανδρούπολη

Η εξίσωση της επιτυχίας που η Αλεξανδρούπολη έχει κατακτήσει τον τίτλο του «city break προορισμού» έχει πολλές συνισταμένες, όπως σημειώνει ο Απόστολος Παλακίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης: «Η Αλεξανδρούπολη είναι μια πόλη στην οποία μπορεί εύκολα να έχει κανείς πρόσβαση μέσω της Εγνατίας Οδού και των απευθείας πτήσεων από Αθήνα. Είναι μια όμορφη πόλη με εξαιρετική γαστρονομία, αρχιτεκτονική και καλές υποδομές. Υπάρχουν καταλύματα για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Συγχρόνως, οι επαγγελματίες της περιοχής, που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με τον τουρισμό, είναι ιδιαίτερα εξωστρεφείς και συνδράμουν στην προβολή της πόλης».
Πολύ βασικό όμως, όπως επισημαίνει ο κ. Παλακίδης, «είναι ότι έχουμε την αμέριστη υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, οι city break επισκέπτες της Αλεξανδρούπολης ήταν ανέκαθεν Έλληνες, ενώ από τους ξένους κυριαρχούν οι Τούρκοι, οι Βούλγαροι και -κυρίως το καλοκαίρι- οι Σέρβοι και οι Ρουμάνοι.

Τα Ιωάννινα

Τα Ιωάννινα είναι ένας ανερχόμενος τουριστικός προορισμός. Όπως επισημαίνει και ο Γιώργος Λώλης, αντιδήµαρχος Τουρισµού, Επιχειρηµατικότητας και Πολιτικής Προστασίας, το 2022 πήγε καλύτερα από κάθε πρόβλεψη. «Η πόλη έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Είναι μια πολύ όμορφη πόλη με εξαιρετικές υποδομές και καταλύματα, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το βουνό και τη θάλασσα και μπορεί ο επισκέπτης να κάνει διάφορες εκδρομές», υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος και σημειώνει ότι ένα ακόμη στοιχείο που κάνει την πόλη να ξεχωρίζει είναι «η πολυπολιτισμικότητά της, τα μνημεία της και η συνύπαρξη για πολλούς αιώνες τριών πολιτισμών και θρησκειών: της χριστιανικής, της μουσουλμανικής και της εβραϊκής». Επιπλέον τα Ιωάννινα ξεχωρίζουν για τη γαστρονομία και τη διασκέδαση.