, Δευτέρα
17 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Πολίτες σε κρίση

Πλημμύρισε το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, έσπασε φράγμα στη Νορβηγία από τις έντονες βροχοπτώσεις, ο ουρανός στον Καναδά είναι κόκκινος από τις φωτιές, η Χαβάη ακόμη προσπαθεί να αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής, αλλά στην Ελλάδα δεν έχουμε κράτος επειδή έκλεισε η εθνική οδός. Έλληνες, πάρτε το αλλιώς, γιατί θα βρούμε (πάτο ίσως;) όλοι μαζί.

Ως στήλη δεν έχουμε καμία διάθεση να υπερασπιστούμε κανέναν. Αλλά πόσο συχνά συμβαίνει να πιάνει φωτιά στην εθνική οδό -σε ένα σημείο χωρίς οδούς διαφυγής- ένα βυτιοφόρο με 7 τόνους υγροποιημένου αερίου; Πόσους τεχνικούς πιστεύετε ότι έχουμε, ή πυροσβέστες, που να έχουν κάνει μετάγγιση σε φλεγόμενο βυτιοφόρο; Θα θέλατε να είναι το παιδί σας; Και να βιαστεί, να παραβιάσει τα πρωτόκολλα και τους ελέγχους ασφαλείας για να ανοίξει γρήγορα ο δρόμος;

Ρωτάμε, γιατί κουραστήκαμε να διαβάζουμε σχόλια και «αναλύσεις» για την ανικανότητα του κράτους, που δεν μπορεί έναν δρόμο να κρατήσει ανοιχτό ή να χειριστεί ένα τροχαίο ατύχημα. Τροχαίο ατύχημα με 7 τόνους υγροποιημένου αερίου! Μιλάμε για ένα από τα πλέον δύσκολα περιστατικά, καθώς το βυτιοφόρο έπιασε φωτιά. Ο κίνδυνος ήταν τεράστιος, όπως και το ρίσκο αν επιτρεπόταν στους οδηγούς να περάσουν «έστω και από κάπου κοντά», όπως έλεγαν οι ειδικοί του διαδικτύου.

Για όσους έχουν ξεχάσει ή δεν γνωρίζουν, είναι σχετικά πρόσφατη η τραγωδία του 1999 στα Καμένα Βούρλα, όταν στον χειρισμό ενός αντίστοιχου περιστατικού είχαν σκοτωθεί τρεις πυροσβέστες και οι δύο οδηγοί των οχημάτων που είχαν εμπλακεί στο ατύχημα.

Δεν είναι το κράτος σε κρίση. Δυστυχώς, είναι οι πολίτες. Και η όποια αδυναμία του κράτους μας είναι σύμπτωμα της κύριας ασθένειας.

Πριν από μερικές εβδομάδες είδαμε όλοι αστυνομικούς να παρακαλούν κατοίκους και καλόγριες να φύγουν από τους τόπους όπου πλησίαζε η φωτιά. Την Πέμπτη, η αστυνομία προσπαθούσε να πείσει οδηγούς να κάνουν αναστροφή αλλά αρνούνταν, εγκλωβίζοντας ουσιαστικά όσους ήταν πιο μπροστά στον δρόμο.

Πράγματι, πολύς κόσμος ταλαιπωρήθηκε στην εθνική οδό από το βυτιοφόρο που έπιασε φωτιά, αλλά δεν υπάρχει μαγικό χέρι που να εκχιονίζει, να απομακρύνει πεσμένα δέντρα, να… κολλάει καλώδια της ΔΕΗ και να απομακρύνει οχήματα. Ως πολίτες πρέπει να το γνωρίζουμε αυτό. Να μην τα θεωρούμε όλα δεδομένα. Και να θυμόμαστε ότι τα δικαιώματα πάνε πακέτο με τις υποχρεώσεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.