, Δευτέρα
05 Δεκεμβρίου 2022

Πολύ καλό για να είναι αληθινό

Αν κάποιος φαίνεται πολύ καλός για να είναι αληθινός, τότε μάλλον είναι. Οι χειριστικοί άνθρωποι συχνά υπερτονίζουν και βασίζονται υπερβολικά στη φήμη τους – είναι πάντα σπουδαία άτομα που θέλουν να βοηθούν τους άλλους, να σώζουν τους πληγωμένους και να αναγνωρίζονται για τα επιτεύγματά τους. Θα διαφημίσουν τις προσωπικές θυσίες τους σε όλους τους πρόθυμους ακροατές και το κλειδί του κινήτρου τους είναι η έντονη προσοχή για αυτά που έχουν κάνει.

Η αυτοθυσία είναι απλώς ένα κάλυμμα για τους χειριστικούς ανθρώπους. Συχνά χρησιμοποιείται ως μηχανισμός για να κερδίζουν την εμπιστοσύνη και τους βοηθά να αναγνωρίζουν πιθανά θύματα. Αν βρίσκεσαι σε κατάσταση όπου θέλεις να σωθείς και πιστεύεις εύκολα στην ιδέα ενός ανθρώπινου-σωτήρα, που είναι πρόθυμος να τα αφήσει όλα για να σε βοηθήσει, θα είσαι πιο εύκολο θύμα από κάποιον με πιο πεσιμιστική οπτική.

Με την ίδια λογική, αν κάποιος σε ξαφνιάζει συνεχώς με την ικανότητά του να μαντεύει αυτό που θέλεις ή χρειάζεσαι, τα προειδοποιητικά σημάδια έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται. Οι αυθεντικές σχέσεις απαιτούν χρόνο για να χτιστεί εμπιστοσύνη και να γνωριστεί ο ένας με τον άλλον.

Οι χειριστικοί άνθρωποι χρειάζονται να προσπεράσουν αυτό το στάδιο ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο να αποκαλυφθούν πριν ο άλλος «κολλήσει». Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το κάνουν αυτό είναι να μάθουν γρήγορα τι μπορεί να σε εντυπωσιάσει και να το εκμεταλλευτούν όσο γίνεται.

Οι χειριστικοί άνθρωποι πάντα βρίσκουν τρόπο να πετάξουν στην κουβέντα ζουμερές λεπτομέρειες για το πώς έχουν πληγωθεί παρά τις προσπάθειές τους να είναι άψογοι – και τις περισσότερες φορές αυτό παίρνει τη μορφή ασπρόμαυρου τρόπου σκέψεις. Αν βρεθείς να νιώθεις άβολα ακούγοντας κάποιον να μην μπορεί να ξεπεράσει παλιές αδικίες και η συζήτηση μοιάζει μεροληπτική υπέρ του ομιλητή, ίσως είναι καλό να κάνεις ένα βήμα πίσω.

Σε αντίθεση με τους χειριστικούς ανθρώπους, οι περισσότεροι μπορούν να αναγνωρίσουν τον δικό τους ρόλο σε παλιές καταστάσεις που τους πλήγωσαν – και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μοιραστούν αυτές τις ιστορίες μέχρι η σχέση σας να έχει φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο οικειότητας, ενώ οι χειριστικοί τείνουν να χρησιμοποιούν αυτό τον τρόπο για να συνδεθούν από την αρχή.

Οι ειδικοί στη χειραγώγηση μπορούν να κάνουν τον εαυτό τους να ταιριάξει σε κάθε κατάσταση και συζήτηση. Άνθρωποι που έχουν επιβιώσει από σχέσεις με χειριστικούς συντρόφους συχνά σοκάρονται όταν ανακαλύπτουν ότι η «σύνδεσή» τους με το άλλο άτομο ήταν φανταστική. Κανείς δεν ξέρει πώς να δημιουργήσει ομοιότητες όπως ένα χειριστικό άτομο – και εύκολα αλλάζουν τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά τους για να ταιριάξουν με τον εκάστοτε περίγυρο.

Οι ειδικοί στη χειραγώγηση που προσπαθούν να σε κερδίσουν, μπορούν να είναι πολύ πειστικοί όταν μοιράζονται τον ενθουσιασμό τους για τα κοινά σας ενδιαφέροντα. Οι άνθρωποι που έχουν ως τελικό σκοπό να παίρνουν αυτό που θέλουν από τους άλλους είναι ειδικοί στο να οικοδομούν άμεσες συνδέσεις. Φαίνονται συμπαθείς, εύκολοι στην επικοινωνία, προσγειωμένοι. Τους αρέσει να αρχίζουν συζητήσεις με αγνώστους, ειδικά σε περιπτώσεις που θα τονώσουν το εγώ τους ή θα ενισχύσουν την εικόνα που προσπαθούν να χτίσουν εκείνη τη στιγμή.

Όταν μια αρχική συνομιλία καθοδηγείται διακριτικά με τρόπο που προσπαθεί να σε πείσει για τις εκπληκτικές ιδιότητες του άλλου προσώπου, είναι μια καλή στιγμή για να αναλύσεις τα συναισθήματά σου και να αναγνωρίσεις πιθανά προειδοποιητικά σημάδια.

Όταν εκτεθείς σε έναν ειδικό στη χειραγώγηση, η εμπιστοσύνη σου στους άλλους ανθρώπους θα κλονιστεί. Αν και σε κάποιες περιπτώσεις αυτό μπορεί να σε προστατέψει, μπορεί επίσης να σε κάνει πιο επιρρεπή σε αχρείαστο πόνο και δυσκολίες στις σχέσεις σου. Η εξάσκηση στην πρόληψη από τη χειραγώγηση είναι ένα σημαντικό βήμα για να αποφύγουμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL