, Τετάρτη
30 Νοεμβρίου 2022

Πολυτεχνειούπολη: Ανώνυμη επιστολή άνοιξε την… πόρτα στην ΕΛΑΣ

Το «κλειδί» για να ξεκινήσει η μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών που οδήγησε στην αποδόμηση των τριών εγκληματικών ομάδων με «στρατηγείο» και ορμητήριο τις παλιές φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης ήταν μια ανώνυμη επιστολή προς τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, από άτομο που φαίνεται να γνώριζε πρόσωπα και καταστάσεις.

Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Το περιεχόμενο της επιστολής, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν κατατοπιστικό ως προς τα βασικά πρόσωπα των εγκληματικών ομάδων και ιδιαίτερα του φερόμενου ως αρχηγού με το προσωνύμιο «Τζούλιο», αλλά και των πιο έμπιστων συνεργών του.

«Στην εστία της Πολυτεχνειούπολης διαπράττονται κλοπές και διακινούνται ναρκωτικές ουσίες από άτομα αλβανικής καταγωγής. Οι κλοπές γίνονται οργανωμένα στον ευρύτερο χώρο των κτιρίων των σχολών, όπου αφαιρούνται υπολογιστές, χρήματα κ.λπ. Ένα τέτοιο άτομο είναι και ο ονομαζόμενος “Τζούλιο” με συνεργάτες κάποιον Α και Κ», αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες αρχικά η επιστολή και συνεχίζει με ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες.

«Ο “Τζούλιο” κινείται κυρίως στην πύλη της εστίας της Πολυτεχνειούπολης, στο γκαράζ αριστερά της πύλης, όπως και στις σχολές της Φιλοσοφικής και Φιλολογίας και έχει συχνά βρεθεί να μπαινοβγαίνει σε ελεύθερα δωμάτια ορόφων της εστίας της Πολυτεχνειούπολης, από τον 6ο όροφο και πάνω, τα οποία πιθανότατα χρησιμοποιεί και ως κατάλυμα», έγραφε ακόμη ο άγνωστος αποστολέας και συνέχιζε: «Τον Φεβρουάριο του 2020 και στα γεγονότα με πυροβολισμούς στο γκαράζ της εστίας της Πολυτεχνειούπολης, όπου συνελήφθη ένα άτομο ύστερα από σύγκρουση του αυτοκινήτου του σε δέντρο στην προσπάθειά του να διαφύγει, καταδιώχθηκε και ένα δεύτερο, που κατάφερε να διαφύγει τρέχοντας προς τον Υμηττό και πυροβολώντας στον αέρα. Αυτό το άτομο ήταν ο “Τζούλιο”».

Έντρομοι φοιτητές

Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από την πολυσέλιδη δικογραφία, τα μέλη των εγκληματικών ομάδων προσέγγιζαν φοιτητές ή άτομα που κινούνταν στον χώρο της Πολυτεχνειούπολης και τους ρωτούσαν αν είναι ασφαλίτες.

Σε αρκετές περιπτώσεις τους χτυπούσαν και τους λήστευαν, δημιουργώντας ένα κλίμα τρομοκρατίας ότι εάν κάποιος μιλήσει, τότε τον περιμένουν χειρότερα. Ένα από αυτά τα περιστατικά συνέβη γύρω στις 07.00 το πρωί της 21ης Μαΐου 2022, καθώς σύμφωνα με κατάθεση φοιτητή, μέλος συμμορίας τον προσέγγισε και «…με ρώτησε αν είμαι ασφαλίτης και μου είπε να περιμένω λιγάκι…». Λίγη ώρα αργότερα έφτασαν ακόμα δέκα άτομα με μηχανάκια, τον χτύπησαν σε όλο του το σώμα και του άρπαξαν το σακίδιο της πλάτης του.

Στη δικογραφία αναφέρεται πως «στις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στον εσωτερικό χώρο της Πανεπιστημιούπολης δεν υφίσταται εκτιμώμενος χρόνος διαφυγής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η έννοια της διαφυγής αφορά αποκλειστικά τον παθόντα και όχι τους δράστες των οποίων η δραστηριότητα στους συγκεκριμένους χώρους ήταν ανεξέλεγκτη και χωρίς οποιαδήποτε έννοια δίωξής τους».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL