, Δευτέρα
17 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Πώς δρα στη χώρα μας ευρωπαϊκό κύκλωμα phishing

Στις 7 Απριλίου του 2021 ένας Γερμανός από το Βίνβσεν αποφάσισε να αγοράσει έναν καθαριστή αέρα έναντι 186,94 ευρώ από ένα κατάστημα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών ειδών στο διαδίκτυο.

Του ΜΙΛΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ

Πλήρωσε κανονικά διαδικτυακά μέσω μιας γερμανικής τράπεζας άμεσης εξυπηρέτησης, η οποία ειδικεύεται στη διαχείριση λογαριασμών από smartphone. Όμως, η παράδοση του εμπορεύματος δεν έγινε ποτέ και αυτομάτως οι αρχές κατέληξαν στο γεγονός πως το ηλεκτρονικό κατάστημα ήταν παραπλανητικό. Όσο για τα χρήματα; Έφτασαν στον λογαριασμό που έφερε τα στοιχεία μιας Ελληνίδας!

Από τότε μέχρι και σήμερα έχει ξεκινήσει μια τεράστια έρευνα, που αποκαλύπτει σήμερα η «Political», για το κύκλωμα το οποίο φέρεται να είχε ως βάση την Ελλάδα και κατάφερνε να αποσπά χρήματα από λογαριασμούς μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ακόμη και από το εξωτερικό, παραπλανώντας τα ανυποψίαστα θύματα. Η Εισαγγελία Λούνεμπουργκ της Γερμανίας εξέδωσε ευρωπαϊκή εντολή έρευνας για τους δράστες, με αποτέλεσμα η υπόθεση να καταλήξει στη χώρα μας. Από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει πως υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Οι δράστες μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποσπούσαν τα στοιχεία των θυμάτων τους. Στη συνέχεια έφτιαχναν εικονικούς λογαριασμούς με τα ελληνικά ονόματα, προκειμένου να αποφύγουν ενδεχόμενη σύλληψη στο μέλλον. Επιπρόσθετα, δήλωναν τους λογαριασμούς άμεσης εξυπηρέτησης με τα ελληνικά ονόματα σε παραπλανητικά ηλεκτρονικά καταστήματα, τα οποία εκτιμάται πως οι ίδιοι δημιουργούσαν. Όταν το εκάστοτε θύμα ήθελε να κάνει μια ηλεκτρονική αγορά και πλήρωνε για αυτήν, τα χρήματα έφταναν στους συγκεκριμένους λογαριασμούς. 

Τι να προσέχουμε

«Η έλλειψη επαρκών ενδείξεων κατά των εντολέων μας προκύπτει από το σύνολο της δικογραφίας και θεωρούμε ότι οι έμπειροι δικαστικοί λειτουργοί θα φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, ειδικά με τα επιχειρήματα και τα στοιχεία τα οποία προσκομίσανε οι εντολείς μας κατά την απολογία τους. Το πρόβλημα, όμως, έγκειται στο ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και η νομοθεσία εν γενεί που οριοθετεί τις ποινικές διαδικασίες που αφορούν διώξεις δικαστικών αρχών στακράτη-μέλη της ΕΕ κατά προσώπων που διαμένουν στην Ελλάδα δεν αφήνουν περιθώρια στις ελληνικές δικαστικές αρχές να αποφανθούν επί της ουσίας της υπόθεσης. Νομοθεσία που κατά τον πυρήνα της είναι η ίδια ανεξαρτήτως αν ο κατηγορούμενος είναι ή όχι Έλληνας πολίτης, νόμιμα ή όχι διαμένων στην Ελλάδα», δήλωσε στην «Political» ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορούμενων, Θοδωρής Καραγιάννης.

Σχετικά με το πόσο επικίνδυνες είναι οι απάτες, ο κ. Καραγιάννης, που χειρίζεται αυτές τις περιπτώσεις οι οποίες θα καταλήξουν σε λίγο καιρό στη Γερμανία, επισήμανε ακόμη: «Με αφορμή αυτές τις υποθέσεις, πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι δεν δίνουμε κανένα προσωπικό μας στοιχείο στον ίντερνετ, ακόμη και αν το e-mail ή ο λογαριασμός στα socialmedia μέσω του οποίου μας ζητούνται φαίνεται ότι είναι επίσημος λογαριασμός τραπεζικού φορέα ή άλλου δημοσίου φορέα ή στοιχηματικής εταιρείας. Οι κίνδυνοι που γεννούνται μπορεί να είναι η αφαίρεση σημαντικών χρηματικών ποσών από τους λογαριασμούς μας ή ακόμη χειρότερα η χρήση των στοιχείων μας για τη δημιουργία “εικονικών προφίλ” με τα οποία οι επιτήδειοι θα προβούν σε πλήθος εγκληματικών ενεργειών σε άλλες χώρες, τις οποίες θα φαίνεται ότι τελέσαμε εμείς».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.