, Τρίτη
25 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Πώς «μένουμε σπίτι»

Σε ανύποπτο χρόνο και πάντως αρκετά πριν αρχίσει να προβάλλει ολοκληρωτικά έξω από το νερό το «παγόβουνο» της ενεργειακής κρίσης, η στήλη είχε καταθέσει την άποψη ότι θα πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε εισέλθει βιαίως σε μια νέα εποχή, κακοτράχαλη και γεμάτη επικίνδυνες προκλήσεις και ατραπούς και να προσαρμοστούμε αναλόγως.

Της ΕΛΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Χθες, κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε δύο, αυτονόητες, κατά την ταπεινή μας άποψη, παραδοχές:

Πρώτον, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει, αλλά οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και τα μέτρα στήριξης θα είναι πάντα μετρημένα, διότι ο αληθινός πληθωρισμός δεν νικιέται με πληθωριστικές υποσχέσεις, και 

Δεύτερον, ότι πρέπει όλοι να προετοιμαζόμαστε για τη μείωση, τη συνολική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την πριμοδότηση της έξυπνης κατανάλωσης, εκπαιδευόμενοι σε πιο αποτελεσματικούς τρόπους εξοικονόμησης ρεύματος, παράλληλα με τις γενικές ρήτρες, οι οποίες ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τη λειτουργία του Δημοσίου.

Έχει κανείς αμφιβολία ότι η κατάσταση απαιτεί συλλογική διαφοροποίηση στη μέχρι σήμερα διαχείριση των ενεργειακών πόρων; 

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Μακρόν τα είπε χύμα και τσουβαλάτα στους πολίτες της χώρας του. Προφανώς, δεν ήταν η καλύτερή του επιλογή. Ήταν όμως η μόνη, διότι αν δεν το έπραττε, όταν θα έρθουν τα εξαιρετικά δύσκολα -και έρχονται- θα τον κατηγορούσαν ότι τους έκρυψε την αλήθεια. Στη Γερμανία, τα ίδια, αν όχι και χειρότερα, αφού το Βερολίνο έχει τη μεγαλύτερη εξάρτηση από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο καγκελάριος Σολτς ζήτησε από τους πολίτες ακόμα και να εκπαιδευτούν να πλένουν τα χέρια με κρύο νερό!

Αντιθέτως, στη Βρετανία, η οποία αδιαμφισβήτητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ πιο ζοφερή κατάσταση από εκείνη της Γαλλίας, η Λιζ Τρας, φαβορί για την αρχηγία του Συντηρητικού Ενωτικού Κόμματος και άρα για πρωθυπουργός, φοβάται-αρνείται να δεχθεί ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη. Και ας διαφωνεί μαζί της ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας.

Εξαιρουμένης της Βρετανίας, οι ισχυροί ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου ετοιμάζουν το οπλοστάσιό τους για να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τη βαρυχειμωνιά στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά και τη δεδομένη έκρηξη των λαϊκιστικών δυνάμεων που ποντάρουν στις κοινωνικές συμφορές για να θεριέψουν εκλογικά. 

Η Ρωσία προκαλεί τον όλεθρο στην αγορά ενέργειας, ο πληθωρισμός είναι αχαλίνωτος και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να προετοιμάσουν τις κοινωνίες για το «κρύο ντους» που έρχεται. Για το ορατό ενδεχόμενο, δηλαδή, να βρεθούν αντιμέτωποι με αμείλικτα διλήμματα όπως «αγορά καυσίμων ή αγαθών, ανοιχτά καταστήματα ή λουκέτα».

Η Ελλάδα, ακόμα τουλάχιστον, είναι σε σημαντικά καλύτερη κατάσταση και λόγω κλιματικών συνθηκών και κυρίως γιατί η κυβέρνηση είναι η μόνη σε ολόκληρη την ΕΕ που σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό του ΑΕΠ το οποίο κατευθύνει σε μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Σχεδόν 45 δισ. ευρώ έχει φτάσει ο λογαριασμός μέχρι στιγμής. 

Οι πόροι, όμως, δεν είναι ανεξάντλητοι. Ούτε οι οικονομικοί της χώρας ούτε και οι ενεργειακοί. Οπότε, όπως συνέβη και στα χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού, μπαίνει στο κάδρο και η ατομική ευθύνη. 

Το υπονόησε χθες ο πρωθυπουργός. Πιθανότατα θα κληθεί να το πει με μεγαλύτερη ένταση και έμφαση το επόμενο διάστημα. Υπάρχουν μια σειρά από πράγματα που θα έπρεπε να τα έχουμε εφαρμόσει από πάντα. Τώρα, καλούμαστε να τα ενσωματώσουμε στην καθημερινότητα σχεδόν με τη βία. Αλλά, γιατί, άραγε, δεν είναι σωστό να λειτουργεί το κλιματιστικό το καλοκαίρι στους 27 βαθμούς και τον χειμώνα στους 19; 

Στην πανδημία, μάθαμε «Να μένουμε σπίτι». Τώρα ήρθε η ώρα να εκπαιδεύσουμε εαυτούς στο «Πώς μένουμε σπίτι». Και φυσικά, πώς συμπεριφερόμαστε εκτός σπιτιού. 

Αν ανατρέξει κανείς στις πρακτικές που υιοθετήθηκαν κατά τη μεγάλη πετρελαϊκή κρίση του 1973, θα διαπιστώσει χωρίς δυσκολία ότι μέτρα όπως ο περιορισμός της οικιακής κατανάλωσης ή η λιγότερη χρήση του ΙΧ είναι «πταίσματα» μπροστά στα όσα έζησαν οι πολίτες εκείνης της εποχής. 

Μακάρι να μη φτάσουμε εκεί. Τουλάχιστον ας κάνουμε ό,τι περνάει από το δικό μας χέρι.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.