05:15, Δευτέρα
26 Σεπτεμβρίου 2022

Πόσο συμφέρει η μετατροπή από αέριο σε πετρέλαιο

Τα πάνω κάτω φέρνει η ενεργειακή κρίση ως προς το κόστος και τον τρόπο θέρμανσης. Ο προβληματισμός στα νοικοκυριά για το πόσο ακριβά θα κοστίσει ο φετινός χειμώνας συνεχώς μεγαλώνει. Οι καταναλωτές προσπαθούν να βρουν λύσεις, ώστε να μεταβούν από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο, αναζητώντας πληροφορίες για το αν μπορούν να επιστρέψουν στον προηγούμενο τρόπο θέρμανσης και ποιο θα ήταν το κόστος της εκ νέου μετατροπής του καυστήρα τους.

Της ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΤΖΟΥ

«Δεν είναι εύκολη»

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Θερμοϋδραυλικών Νομού Θεσσαλονίκης Φώτης Τσαπαδάς μιλώντας στην «Political» διευκρίνισε πως η μετατροπή από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο δεν είναι για όλους εύκολη. «Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Άλλες φορές μπορεί να γίνει η μετατροπή, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Κάθε περίπτωση έχει τη δική της ιδιομορφία. Εξαρτάται από την εγκατάσταση που υπάρχει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο κόσμος είναι ανήσυχος, έχει μπερδευτεί και ζητάει να βρει λύσεις. Πολλοί είναι εκείνοι που ρωτούν τι να κάνουν και τι μπορεί να τους συμφέρει. Ωστόσο, όσο κρατά ο καλός καιρός δεν αποφασίζουν τι θα κάνουν. Βρίσκονται σε στάση αναμονής. Με το που θα αρχίσουν τα κρύα, τότε θα δούμε πού έχουν καταλήξει», προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον δύσκολο ενεργειακό χειμώνα που έρχεται.

«Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Θα πρέπει να το δουν με ψυχραιμία», είπε χαρακτηριστικά.

Ένας σημαντικός παράγοντας για οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο θέρμανσης είναι τα χρήματα. Οι νέου τύπου ατομικοί λέβητες πετρελαίου κοστίζουν, όπως είπε ο κ. Τσαπαδάς, από 2.000 ως 2.500 ευρώ, ενώ στους παλαιού τύπου οι τιμές ξεκινούν από 1.000 ευρώ. «Γενικότερα το κοστολόγιο μιας μετατροπής μπορεί να κυμανθεί από 500 ευρώ και να φτάσει τα 5.000 ευρώ». Δεύτερος παράγοντας είναι ο χώρος, εάν δηλαδή ο ένοικος ενός διαμερίσματος έχει χώρο να τοποθετήσει τον λέβητα στον μπαλκόνι του.

Στις πολυκατοικίες

«Να αναφέρουμε ότι στις πολυκατοικίες που είχαν ως κεντρική θέρμανση το πετρέλαιο και οι ένοικοι εγκατέστησαν ατομικούς λέβητες αερίου είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιστρέψουν, καθώς και να θέλει κάποιος να βάλει λέβητα πετρελαίου, πρέπει να έχει χώρο στο μπαλκόνι του. Αν έχει χώρο και τα χρήματα, τότε μπορεί να το κάνει, καθώς η εσωτερική εγκατάσταση είναι η ίδια με του φυσικού αερίου και δεν χρειάζεται κάποια αλλαγή», είπε.

Τέλος, ο κ. Τσαπαδάς τόνισε πως «πρέπει να προστατέψουμε τον κόσμο από τους επιτήδειους που θέλουν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις προχωρώντας σε μετατροπές υψηλού κόστους. Θα είναι αργά όταν οι καταναλωτές διαπιστώσουν ότι τα χρήματα που έδωσαν δύσκολα θα αποσβεστούν».

Να σημειώσουμε ότι όσοι «φύγουν» από το φυσικό αέριο και επιστρέψουν στο πετρέλαιο θα έχουν φέτος διπλό επίδομα θέρμανσης εφόσον το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και τα 24.000 για το ζευγάρι με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL