, Δευτέρα
27 Μαρτίου 2023

Πού θα δουν από την Κυριακή άσπρη μέρα

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν χθες σε Πάρνηθα και Πεντέλη, με το σκηνικό του καιρού να αλλάζει ριζικά, καθώς το κρύο ήταν τσουχτερό σε πολλές περιοχές της χώρας. Όπως φάνηκε από τις καταγραφές των μετεωρολόγων, η χιονόπτωση δεν ήταν μεγάλη, όμως ήταν αρκετή για να το «στρώσει» στις βουνοκορφές, όπου οι θερμοκρασίες ήταν ιδιαίτερα χαμηλές. Και στην Εύβοια καταγράφηκαν χιονοπτώσεις χθες τα ξημερώματα. Στα λευκά ντύθηκαν η Κρίεζα, η Κύμη και το Αυλωνάρι.

Του ΜΙΛΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ

Οι χθεσινές εκτιμήσεις των ειδικών ανέφεραν πως ο χιονιάς που χτύπησε χθες την Εύβοια θα είναι αρκετά επικίνδυνος και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Στην Εύβοια παρατηρήθηκε και το φαινόμενο της χιονοκαταιγίδας, η οποία είναι κυρίως γνωστή και ως χιονοθύελλα με βροντές ή χιόνι με αστραπές και βροντές. Πρόκειται για ένα σπάνιο είδος καταιγίδας, στην οποία παρατηρούνται τα τυπικά φαινόμενα ηλεκτρικής δραστηριότητας (αστραπές και βροντές), με τη διαφορά ότι η ατμοσφαιρική κατακρήμνιση αποτελείται από χιόνι αντί για βροχή.

Βάσει της χθεσινής πρόβλεψης του μετεωρολόγου Σάκη Αρναούτογλου, το κρύο θα είναι τσουχτερό στην Αττική και στην Εύβοια και τις υπόλοιπες μέρες. Είναι ενδεικτικό ότι το Σαββατοκύριακο ψυχρές αέριες μάζες πρόκειται να εισέλθουν στην Ελλάδα από τα βόρεια και να κάνουν το κρύο ακόμη πιο έντονο.

Τσουχτερό κρύο

«Θα έχουμε έναν χείμαρρο που θα φέρει μία πολύ νερό – μία λιγότερο. Και όπου νερό, σημειώστε κρύο. Θα έχουμε λοιπόν την Παρασκευή κρύο στα ανατολικά και το Σάββατο κάπως θα ανοίξουν τα “χρώματα” και την Κυριακή θα έχουμε πάλι νέα κατεβασιά κρύου αέρα», επισήμανε χθες ο κ. Αρναούτογλου, ο οποίος ζήτησε ιδιαίτερη προσοχή από όσους αναμένεται να ταξιδέψουν τις επόμενες μέρες.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε χθες νέο δελτίο με τις προβλέψεις για τις ερχόμενες μέρες. Εκτός από το Σάββατο, οπότε θα παρατηρηθούν χαμηλές θερμοκρασίες, και την Κυριακή θα καταγράφουν χιονοπτώσεις στα ορεινά και στα ημιορεινά της ανατολικής χώρας και της Εύβοιας. Αντίστοιχα και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση. Τη Δευτέρα θα καταγράφουν βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά αλλά και σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Την Τρίτη τα φαινόμενα θα ενταθούν από τα νοτιοδυτικά στα ορεινά – ημιορεινά αλλά και σε περιοχές της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Από το Σάββατο μέχρι και την Τρίτη θα υπάρξει και παγετός σε πολλά σημεία της χώρας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL