06:24, Κυριακή
02 Οκτωβρίου 2022

Πού θα φτάσει η βία κατά των γυναικών;

Έλληνας, Αλβανός, Πακιστανός, χριστιανός, μουσουλμάνος… Ηλικιωμένος, 25χρονος, σαραντάρης με τρία παιδιά, 21χρονος. Με μαχαίρι, με τσεκούρι, με θηλιά από σεντόνια, με τα χέρια, με οξύ… Σύζυγος, πρώην σύζυγος, σύντροφος ή επειδή απλώς του «γυάλισε»… Η βία κατά των γυναικών από το θεωρητικά ισχυρότερο φύλο θεριεύει, γίνεται ανεξέλεγκτη και απειλεί πλέον την ίδια την κοινωνική ισορροπία. Έχει χαθεί το μέτρημα στις γυναικοκτονίες και στις απόπειρες γυναικοκτονιών, ενώ για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας σε συγγενικό περιβάλλον οι στατιστικές είναι εφιαλτικές.

Προτού συνέλθει το πανελλήνιο από τη δολοφονία της 17χρονης από τον 21χρονο φίλο της στο Περιστέρι, προτού ξεχαστούν τα εγκλήματα στο Ρέθυμνο και τη Δράμα ή προτού σβηστούν από τη μνήμη οι εικόνες από τις τελευταίες στιγμές της φαρμακοποιού στη Ζάκυνθο που διέρρευσαν στο διαδίκτυο, ένας ακόμη «πρώην» πήρε την κατάσταση στα χέρια του και έλυσε τις διαφορές του με οξύ στο πρόσωπο της πρώην συζύγου.

Η ψυχολογική προσέγγιση για να εξηγηθούν οι δολοφονίες γυναικών από άνδρες με τους οποίους διατηρούσαν σχέση ακόμη και κατά την τέλεση του εγκλήματος εστιάζει κυρίως στο ότι ο θύτης δεν μπορεί να δεχτεί την απόφαση της συμβίας του, της φιλενάδας, της συντρόφου, της συζύγου του να θέσει τέρμα στη σχέση, η οποία σε συντριπτικά ποσοστά είναι τραυματική. Μια σχέση που καθ’ όλη τη διάρκειά της ήταν κακοποιητική, μες στη βία, τις απειλές και τη χειροδικία.

Και η απόφαση να την αφήσουν πίσω και να συνεχίσουν είναι και η θανατική καταδίκη τους. Σε αυτό συμφωνούν και οι αναλυτές της ΕΛΑΣ αλλά και η παγκόσμια βιβλιογραφία βάσει παραδειγμάτων σε όλο τον πλανήτη.
Αρκεί όμως αυτή η εξήγηση του φαινόμενου, αν δεν συνοδευτεί με μέτρα περιορισμού, αν όχι εξαφάνισής του; Η διεθνής αφύπνιση των τελευταίων ετών μείωσε τις γυναικοκτονίες, την ενδοοικογενειακή βία, τις κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος γυναικών του συγγενικού περιγύρου των θυτών;

Η απάντηση είναι σίγουρα «όχι», αφού στη δράση ευαισθητοποίησης λειτουργεί σαν αντίδραση η αύξηση των σοκαριστικών περιστατικών. Και μην πει κανείς για τη ενεργοποίηση των μηχανισμών της Πολιτείας, γιατί έχει αποδειχτεί ότι ένα νομοθετικό πλαίσιο ή η εκπαίδευση των αστυνομικών από μόνες τους, αποσπασματικά, δεν μπορούν να βοηθήσουν.

Το κλειδί είναι η μηδενική ανοχή, η άμεση καταγγελία, η εγρήγορση των τοπικών Αρχών με αφετηρία τη γειτονιά, την πολυκατοικία ή το διπλανό σπίτι. Η συνολική δράση της κοινωνίας μπορεί να θέσει τέλος στο πρόβλημα, όταν όλοι αναλάβουμε δράση και θεωρήσουμε ότι πίσω από τον καβγά που ακούγεται στον επάνω όροφο βρίσκεται μια πιθανή δολοφονία.

«Ρ»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL