, Σάββατο
19 Απριλίου 2025

search icon search icon

Πού θέλει να το πάει η Μαρία Καρυστιανού

Πολλοί μένουν με την εντύπωση πως αποτελεί το μήλον της έριδος για τα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης – Είναι στο χέρι της τι θα απαντήσει και πώς θα κινηθεί, αν τελικά της γίνει πρόταση από κάποιο κόμμα

του Νίκου Χιδίρογλου

Νέο εξώδικο από τη Μαρία Καρυστιανού με αποδέκτη αυτήν τη φορά τον επικεφαλής της Προανακριτικής Επιτροπής, βουλευτή Κεφαλονιάς της Νέας Δημοκρατίας και -σημειωτέον – δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω Παναγή Καππάτο. Είχε προηγηθεί το εξώδικο στον πρόεδρο της Βουλής, με τον Απόστολο Κακλαμάνη να λέει μάλιστα ότι αυτό που του εστάλη «είναι σχεδόν αντιγραφή επιστολής που μου είχε στείλει προ ημερών η κυρία Κωνσταντοπούλου». Στο έγγραφο προς την Προανακριτική η Μαρία Καρυστιανού στηλιτεύει την πρόθεση του Χρήστου Τριαντόπουλου να εξεταστεί από το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, αναφέροντας ότι την ηγεσία του «έχει ορίσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, της οποίας είναι βουλευτής και μέχρι πρότινος υπουργός». Έτσι, κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς και το Συμβούλιο για μεροληψία, προσβάλλοντας βέβαια τους δικαστές.

Στάση που εγείρει ερωτήματα

Η γενικότερη στάση της Μαρίας Καρυστιανού εγείρει εδώ και καιρό ερωτήματα. Η συνεχής και επίμονη αμφισβήτηση εκ μέρους της τής δικαιοδοτικής διαδικασίας, με τη στήριξη μάλιστα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που εδώ έχουν συγκροτήσει ένα άτυπο -όσο αμοραλιστικό ιδεολογικοπολιτικά- μέτωπο, έχει αρχίσει να προβληματίζει πολλούς. Και αυτό διότι σε πολλές περιπτώσεις θέτει νομικά προσκόμματα που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη διαδικασία (εφόσον αυτά παρήγαγαν αποτέλεσμα), όπως ήταν η μήνυση που κατέθεσε προ μηνός κατά του ειδικού εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη. Και όλα αυτά την ώρα μάλιστα που κάνει λόγο για «εγκληματική συγκάλυψη».

Δικηγόροι στο πλευρό της

Η Μαρία Καρυστιανού, η οποία έχασε τη θυγατέρα της στο δυστύχημα των Τεμπών, πλαισιώνεται από δικηγόρους που είτε μετέχουν είτε πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, όπως είναι η πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Μαρία Γρατσία, υποψήφια βουλευτής της Νίκης στην Α’ Αθηνών. Φυσικά, στο πλευρό της ή να συνομιλούν μαζί της εμφανίζονται συχνά πυκνά πολιτικοί τής -αριστερής κυρίως- αντιπολίτευσης, όπως ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, αλλά και το στέλεχος του ακροαριστερού κόμματος ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δέσποινα Κουτσούμπα.

Η γυναίκα έχει αναχθεί σε σύμβολο της Αριστεράς και της υπερσυντηρητικής ή ριζοσπαστικής ή whatever Δεξιάς, αν και δεν συσπειρώνει γύρω της την πλειοψηφία των οικογενειών που θρήνησαν θύματα. Στην προσπάθειά της η Μαρία Καρυστιανού έχει βρει συμπαραστάτες που φυσικά θέλουν να δουν το θέμα των Τεμπών να «σέρνεται» και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να φθείρεται επί μακρόν, ει δυνατόν μέχρι και τη μέρα της διεξαγωγής των επόμενων εκλογών.

Κίνηση ματ

Όμως, η κίνηση ματ της κυβέρνησης με την απευθείας παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου προκάλεσε σοκ στην αντιπολίτευση που ετοιμαζόταν να στήσει ένα show στην Προανακριτική. Σκόπευαν να καλέσουν ακόμη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ελέω της πρότερης ιδιότητάς του ως προέδρου της Βουλής) και τον πρωθυπουργό σε μια ισοπεδωτική -θεσμικά- προσέγγιση. Φυσικά ουδείς ανέμενε υπευθυνότητα σε θεσμικό επίπεδο από πρόσωπα που στο παρελθόν ήθελαν να πετάξουν την πατρίδα μας εκτός ευρώ και προσπάθησαν να τη μετατρέψουν από αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία σε λαοκρατία.

Τοποθετήσεις -πέρυσι- του Νίκου Κοτζιά και -πρόσφατα- της Έλενας Ακρίτα προκάλεσαν αίσθηση, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν πολλοί τη Μαρία Καρυστιανού αλλά και το πώς αντιλαμβάνονται τις επιδιώξεις της. Η Έλενα Ακρίτα είπε μέσω ανάρτησής της ότι «ο Νίκος Κοτζιάς είπε σε συνέντευξή του ότι θα ψήφιζε τη Μαρία Καρυστιανού για πρωθυπουργό. Μια γυναίκα νέα, επιστημόνισσα, δυναμική, με την καρδιά της στη σωστή θέση. Συνυπογράφω με τα δύο μου χέρια. Τέτοια άτομα χρειαζόμαστε για να πάει ο τόπος μπροστά». Για «λάθος» της Έλενας Ακρίτα έκανε τότε λόγο η αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

Πολιτικός λόγος

Η Μαρία Καρυστιανού, ιατρός και πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023, είπε μιλώντας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο προ ημερών ότι «ήρθε η στιγμή να ζητήσουμε να αλλάξουν τα πάντα στη χώρα». Η δήλωση αυτή δεν είναι πολιτική; Και γιατί συνοδοιπορεί τότε με όλους όσοι εξ αριστερών αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις; Τον Μάρτιο του 2024 δήλωσε πάντως ότι «ποτέ κανείς ούτε καν υπονόησε, και έχω μιλήσει με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ποτέ κανένας δεν υπονόησε καν, δεν άφησε να πλανάται στον αέρα η πιθανότητα “μήπως θες να ’ρθεις μαζί μας;”. Ποτέ. Αυτό το έχω ακούσει μόνο από τους υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος. Όποιος μιλάει μαζί μου έχει καταλάβει για ποιο λόγο γίνεται αυτό και κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θέλησε να το εκμεταλλευτεί αυτό».

Τα παραπάνω είναι σαφή. Πολλοί μένουν με την εντύπωση όμως πως η Μαρία Καρυστιανού αποτελεί το μήλον της έριδος για τα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι στο χέρι της τι θα απαντήσει και πώς θα κινηθεί, αν τελικά της γίνει πρόταση από κάποιο κόμμα. Πάντως, η συνεχής εκ μέρους της αμφισβήτηση της δικαστικής διαδικασίας για τα Τέμπη και οι συνεχείς επιθέσεις της στον πρωθυπουργό, στους υπουργούς και τους βουλευτές της πλειοψηφίας (τους έχει αποκαλέσει «βολεμένους στην καρέκλα τους») δημιουργούν συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο.

πηγή Political

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.