, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Πριμ» για εκτός έδρας από το υπουργείο Υγείας

Οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ που μετακινούνται σε Δομές Υγείας λόγω έκτακτων αναγκών περιλαμβάνει τροπολογία του υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη σύμβαση με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Πέραν του μισθού, ως μηνιαία αποζημίωση ορίζεται το ποσό των 1.800 ευρώ για τους γιατρούς και των 1.200 ευρώ για το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Το μέτρο έχει ισχύ έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η μετακίνηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν μήνα.

Γέμισαν οι κλινικές

Η γρίπη και οι ιώσεις εξακολουθούν να κάνουν πάρτι μετά την απελευθέρωση των μέτρων για την πανδημία. Οι παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές στο ΕΣΥ σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ ασφυκτιούν, ωστόσο, πληροφορίες μας από το ΕΚΑΒ αναφέρουν πως παραδοσιακά κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο έχουμε έξαρση των λοιμώξεων και πολλές εισαγωγές, με την ίδια εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία. Πέρυσι γινόταν πανδαιμόνιο κυρίως λόγω Covid-19, φέτος λόγω γρίπης. Η λίστα αναμονής για κρεβάτι ΜΕΘ είναι 40-50 άτομα τη μέρα, ενώ όπως έλεγε στην «Political» υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΚΑΒ, αναπτύσσονται μεν ράντζα στις εφημερίες, όμως οι ασθενείς ανάλογα με την πάθηση και το ιστορικό μπαίνουν σε κρεβάτι από 12 έως 36 ώρες. Ωστόσο είναι γεγονός πως, παρότι παρουσιάζουν οι ιώσεις μια μικρή πτώση, τα επείγοντα των νοσοκομείων εξακολουθούν να γεμίζουν.

Οι ελλείψεις φαρμάκων

Σε σχέση με τις ελλείψεις φαρμάκων που ταλαιπώρησαν τόσο τους πολίτες μέσα στις γιορτές, οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων είπαν σε χθεσινή τους συνέντευξη Τύπου πως σε κάποια σκευάσματα με βάση την παρακεταμόλη το πρόβλημα ομαλοποιήθηκε, όπως άρχισε να ομαλοποιείται η κατάσταση και με τα αντιβηχικά. Παραμένουν μια δυο δραστικές ουσίες αντιβηχικών που είναι σε έλλειψη. Όπως παραμένει σε έλλειψη και η δραστική ουσία βουδεσονίδη, που έχει αντιφλεγμονώδη δράση στο αναπνευστικό σύστημα. Σε έλλειψη παραμένουν και τα παιδικά αντιβιοτικά σιρόπια με δραστική ουσία την αμοξυκιλλίνη. Σε σχέση με τα εισπνεόμενα, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων Θεόδωρος Σκυλακάκης, «το 80% από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά ανήκουν στις πολυεθνικές. Οι παραδόσεις για αυτά είναι μειωμένες και παρά το γεγονός ότι κάποια εισπνεόμενα είναι στη λίστα απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών». Ωστόσο διαφαίνεται μια τάση του κόσμου να εμπιστεύεται περισσότερο πλέον τα γενόσημα. Στη συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του συλλόγου ζήτησαν μεγαλύτερο έλεγχο της Πολιτείας και στα φαρμακεία και στις φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς όπως τόνισαν έχουν καταγγείλει συγκεκριμένες εταιρείες, οι οποίες σκόπιμα υποεφοδιάζουν όπως λένε με φάρμακα την ελληνική αγορά. Παράλληλα οι φαρμακαποθηκάριοι αναφέρουν πως κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες δεν εξασφαλίζουν αποθέματα τριμήνου ως οφείλουν.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.