, Τρίτη
31 Ιανουαρίου 2023

Προσοχή στην… Άριελ: Έρχονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα – Ποιες περιοχές απειλούνται

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από αύριο, Τετάρτη, με το φαινόμενο να επηρεάζει βάσει των προβλέψεων με αρκετή βροχή ένα μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας και την Κρήτη. Ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος προειδοποίησε για επικίνδυνα φαινόμενα, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν πλημμύρες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να ενημερώνονται για την πρόγνωση του καιρού:

«Η μέρα που θέλει προσοχή είναι η Τετάρτη, γιατί παρότι θα ανέβει η θερμοκρασία λόγω της στροφής των ανέμων, φαίνεται να υπάρχει μια σημαντική κακοκαιρία που θα μας επηρεάσει, ένα δεύτερο βαρομετρικό χαμηλό μετά το σημερινό, το οποίο θα είναι αρκετά βαθύ. Θα κατευθυνθεί από την Ιταλία προς το Ιόνιο και θα φέρει βροχές και καταιγίδες σε πολύ μεγάλο μέρος της χώρας με σχετικά μεγάλα ύψη βροχής σε αρκετές περιοχές. Θα δούμε τις λεπτομέρειες και αύριο για το πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία, αλλά είναι μια μέρα αρκετά επικίνδυνη», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πλημμυρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να προκληθούν κυρίως σε περιοχές της Πελοποννήσου, στην Αττική, σε περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου και στην Κρήτη. «Πρώτα θα επηρεαστούν τα νότια του νησιού και τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλη την Κρήτη κατά τη διάρκεια της μέρας. Η εκτίμησή μας είναι ότι όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε αρκετές περιοχές τα ύψη βροχής θα είναι μεγάλα, επομένως χρειάζεται προσοχή. Θα προσπαθήσουμε να δούμε την κίνηση αυτού του χαμηλού την Τρίτη, δηλαδή 24 ώρες πριν, και φυσικά θα το παρακολουθούμε κατά τη διάρκεια της εξέλιξής του», τόνισ εο κ. Λαγουβάρδος.

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Για την επιδείνωση του καιρού εξέδωσε σήμερα, Τρίτη, λίγο μετά το μεσημέρι έκτακτο δελτίου η ΕΜΥ. Όπως επισημαίνει, το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία “ARIEL” που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό στη νότια Ιταλία, κινείται ανατολικά βορειοανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού  με κύρια χαρακτηριστικά τα τοπικά μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις νοτιάδες 7 με 8 μποφόρ.

Η κακοκαιρία θα διαρκέσει από σήμερα τη νύχτα (Τρίτη 29-11-2022) έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και στα βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας.

Πιο αναλυτικά :

Από τις νυχτερινές ώρες της Τρίτης (29-11-2022) και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Από το πρωί της Τετάρτης (30-12-2022) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) θα επηρεαστούν το βόρειο Ιόνιο, η δυτική Στερεά, η Ήπειρος, η Κρήτη (κυρίως η δυτική και η νότια), και βαθμιαία η υπόλοιπη Πελοπόννησος, η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.

Από το μεσημέρι της Τετάρτης (30-12-2022) μέχρι το βράδυ της Πέμπτης(01-12-2022) θα επηρεαστούν η ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) μέχρι το βράδυ θα επηρεαστεί και η Θράκη.

Από το απόγευμα της Πέμπτης (01-11-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση στις περισσότερες περιοχές, αλλά θα συνεχίσουν να επηρεάζουν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι και το βράδυ τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.