, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας σε περιοχές της Αττικής – Πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Από το πρωί της Πέμπτης, η κακοκαιρία σαρώνει την Αττική με πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου να παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα.

Επικίνδυνα φαινόμενα δημιουργήθηκαν για τους περαστικούς, τόσο στη Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος του ΝΙΜΤΣ αλλά και στα Εξάρχεια στον Λόφο Στρέφη.

Πιο αναλυτικά, η πολύ έντονη βροχόπτωση προκάλεσε πλημμύρες σε δρόμους της πρωτεύουσας. Πιο σοβαρή ήταν η κατάσταση στο Μαρούσι όπου εγκλωβίστηκαν οχήματα στην υπόγεια διάβαση της Σπύρου Λούη λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Ταυτόχρονα, κινητοποίηση των υπηρεσιών του δήμου Καλλιθέας, προκάλεσε η συγκέντρωση νερών στον προαύλιο χώρο του 3ου νηπιαγωγείου λόγω της καταιγίδας που σάρωσε νωρίτερα την Αττική.

Εν τω μεταξύ, μέσα σε 1 ώρα, σημειώθηκε σχεδόν το 1/10 της ετήσιας βροχόπτωσης στην Αττική με κατά τόπους απίστευτες ραγδαιότητες που άγγιζαν τα 280 mm/h! Ήταν πολύ ισχυρό το σύστημα που πέρασε πάνω από το νομό.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στη Λακωνία, μέσα σε λίγη ώρα σημειώθηκε το 1/4 (!!) της ετήσιας βροχόπτωσης, δείγμα ότι η συγκεκριμένη κακοκαιρία είναι η πιο ισχυρή για τον φετινό χειμώνα γι’ αυτό και προκάλεσε τόσα προβλήματα.

Με απόφαση της Περιφέρειας και κατόπιν σχετικής διαβούλευσης του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη με τους δημάρχους της Αττικής, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα για όλη την Αττική, όλα τα εσπερινά και απογευματινά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, για προληπτικούς λόγους, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων.

Αύριο, Παρασκευή, κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία στη Ρόδο.

Νωρίτερα, ο υπουργός κ. Στυλιανίδης, σε νέα σύσκεψη στο υπουργείο, ανέφερε, ότι όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συνεχίζεται ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Αναλυτικά, η πορεία της κακοκαιρίας:

Την Πέμπτη (26-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

– μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο

– από τις πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία με εξασθένηση από το απόγευμα

– από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τις Σποράδες με εξασθένηση το βράδυ

– από το απόγευμα στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία

– από νωρίς το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:

– στη δυτική Μακεδονία, την κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω)
– στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω)
– στη δυτική και κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 700-800 μέτρα και πάνω)
– από νωρίς το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω).

3. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.

Την Παρασκευή (27-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
έως και τις πρωινές ώρες στη Θράκη και τις ανατολικές Κυκλάδες και έως τις μεσημβρινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

3. Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.