, Δευτέρα
28 Νοεμβρίου 2022

«Πτολεμαΐδα 5»: Σε 25 μέρες ανάβει το… φουγάρο

Σε λιγότερο από έναν μήνα από σήμερα το ενεργειακό σύστημα της χώρας θα μετρά ακόμη μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θωρακίζοντας «εαυτόν» ακόμη καλύτερα ενόψει του «δύσκολου» χειμώνα.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ

Λόγος γίνεται για τη νέα, υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» της ΔΕΗ, η οποία αναμένεται προς το τέλος του μήνα με αρχές Νοεμβρίου να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες της «Political». Ακολούθως, τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου αναμένεται και η εμπορική λειτουργία, συμμετέχοντας έτσι στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Αυτή τη στιγμή, στελέχη της ΔΕΗ βεβαιώνουν την πλήρη εξέλιξη των δοκιμαστικών λειτουργιών του μηχανολογικού εξοπλισμού της και περιγράφουν τα επόμενα στάδιά τους. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, εδώ και λίγες μέρες έχει ανάψει το καζάνι με καυστήρες πετρελαίου, προκειμένου να επιτευχθεί η ποιότητα του ατμού που απαιτείται. Την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζονται οι δοκιμαστικές καύσεις με λιγνίτη, ενώ τη μεθεπόμενη θα γίνουν τα τεστ ηλέκτρισης με τους μεγάλους μετασχηματιστές.

Η ισχύς της «Πτολεμαΐδας 5» είναι στα 610 MW και η θέση της σε λειτουργία αναμένεται να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, καθώς με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομηθούν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου για τον χειμώνα.

Η μονάδα έχει χαμηλές εκπομπές CO2 και έχει υψηλή απόδοση ικανή να ανταγωνιστεί μονάδες φυσικού αερίου.

Διπλασιασμός παραγωγής

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο «λιγνίτης» που είχε παρουσιαστεί τον Αύγουστο στο Μαξίμου προβλέπει κατ’ αρχάς τον διπλασιασμό της παραγωγής της ΔΕΗ το επόμενο 12μηνο, από 5 TWh σε 10 TWh (η ποσότητα αντιστοιχεί στο 20% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος στην Ελλάδα). Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, η ΔΕΗ κάνει κράτει τις μηχανές της όσον αφορά τον λιγνίτη, προκειμένου να συσσωρευθούν στις αυλές των μονάδων όσο το δυνατόν μεγαλύτεροι όγκοι.

Επειδή ο καιρός είναι ήπιος και λόγω της συγκυρίας δουλεύουν οι μονάδες φυσικού αερίου (η τιμή για τον Σεπτέμβριο είναι υψηλότερη από αυτήν του Οκτωβρίου, άρα γίνονται εισαγωγές), παρέχεται η δυνατότητα στη ΔΕΗ να μην «καίει» λιγνίτη και να διατηρεί άθικτα τα αποθέματά της. Το γεγονός όμως ότι η συγκυρία είναι θετική από μόνο του δεν λέει πολλά πράγματα. Σε έναν μήνα μπορεί τα δεδομένα να έχουν αλλάξει. Το απόθεμα πρέπει να ανέβει και άλλο και η επαναλειτουργία του ορυχείου της Αχλάδας θα βοηθούσε πολύ.

Αν και τα συσσωρευμένα αποθέματα λιγνίτη στις αυλές των μονάδων πλησιάζουν σύμφωνα με τις πληροφορίες τα 2,7 εκατ. τόνους, εντούτοις οι στόχοι δεν βγαίνουν χωρίς την Αχλάδα. Σύμφωνα με τους επιτελείς της επιχείρησης, εάν μπει στο παιχνίδι, τότε θα μπορούσε να τροφοδοτεί τη μονάδα της Μελίτης, μέχρι και με 2,5 εκατ. τόνους τον χρόνο, ποσότητα που μεταφράζεται σε παραγωγή 1,5 TWh, όταν μέχρι πρότινος δεν ξεπερνούσε τις 0,7-0,8 TWh.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL