Πυλαία: Μία νεροποντή μακριά από τον γκρεμό…
Με τον φόβο των… καταιγίδων ζουν εδώ και καιρό οι κάτοικοι της Πυλαίας περιμετρικά της Περιφερειακής Τάφρου της Θεσσαλονίκης. Οι συχνές κατολισθήσεις που προκαλούνται από έντονες βροχοπτώσεις «κατατρώνε» όλο και πιο πολύ το πρανές της τάφρου, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ανησυχούν και να φοβούνται για την ασφάλεια των σπιτιών τους.
Ρεπορτάζ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΟΚΚΑ
Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο, καθώς έχει παρατηρηθεί ήδη από το 2017, οπότε και είχαν γίνει οι πρώτες κατολισθήσεις κι αποκολλήσεις χωμάτων από το πρανές κατά μήκος της Περιφερειακής Τάφρου. Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός, οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν όλο και περισσότερο για την εξέλιξη του φαινομένου, καθώς το «χείλος» της τάφρου πλησιάζει όλο και πιο κοντά στις κατοικίες τους.
Όπως σημειώνουν κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στην Karfitsa, ειδικά έπειτα από τις τελευταίες κακοκαιρίες και τις έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν τον Σεπτέμβριο τη Θεσσαλονίκη, εμφανίζονται όλο και πιο συχνά ρωγμές στην άσφαλτο στους δρόμους γύρω από την τάφρο. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην περιοχή κοντά στη συμβολή των οδών Καραϊσκάκη και Θεσσαλονίκης της Πυλαίας, όπου δεν υπάρχουν και δέντρα στα πρανή της τάφρου ώστε να «βάζουν φρένο» στη διάβρωση του εδάφους από τα νερά της βροχής. Μάλιστα, στην οδό Θεσσαλονίκης πολλές οικοδομές είναι χτισμένες αρκετά κοντά στο «χείλος» μιας τάφρου που πλησιάζει σε αυτές όλο και πιο κοντά, γεμίζοντας τους περιοίκους με ανησυχία.
Το πρόβλημα επισημαίνεται και σε έγγραφο (45032/1-12-17) της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, όπου σημειώνεται πως το φαινόμενο των κατολισθήσεων επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται «ο κίνδυνος ευστάθειας στην οδό Καραϊσκάκη και στην οδό Θεσσαλονίκης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Όλα αυτά εντείνουν την ανησυχία των κατοίκων, οι οποίοι ζητούν επιτακτικά από τους αρμόδιους να επιληφθούν του θέματος. «Έχουμε ενημερώσει τις αρχές πολλές φορές για τα προβλήματα», σημειώνει κάτοικος της περιοχής που προτιμάει να διατηρήσει την ανωνυμία της. Η ίδια τονίζει πως οι περίοικοι δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής επίσημη απάντηση και πως το μόνο που έχει γίνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι «μερικά μπαλώματα στην άσφαλτο. Έχουν τοποθετήσει κολωνάκια στα επικίνδυνα σημεία, ώστε να αποφεύγουν οι περαστικοί να περνάνε από εκεί, ενώ και στα σημεία όπου το έδαφος έχει υποχωρήσει έχει τοποθετηθεί συρματόπλεγμα. Τίποτα από όλα αυτά, όμως, δεν αποτελεί μόνιμη λύση», δηλώνει.
Εν αναμονή μόνιμων μέτρων
Το γεγονός ότι η δημοτική αρχή έχει ενημερώσει επανειλημμένα για το πρόβλημα τόσο την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) όσο και το υπουργείο Υποδομών, ζητώντας να μεριμνήσουν επί του θέματος και να λάβουν μέτρα σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, υπογραμμίζει στην Karfitsa του ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. «Πρόκειται για ένα έργο εθνικής εμβέλειας που το εξετάζουν και η ΠΚΜ και το υπουργείο», δηλώνει. Ο ίδιος τονίζει ακόμα ότι ο δήμος έχει ήδη προχωρήσει «σε κάποια συντηρητικά μέτρα», όπως στην περίφραξη ενός τμήματος με συρματόπλεγμα και την τοποθέτηση κολωνακίων για να εμποδίσουμε αυτοκίνητα και πεζούς να πλησιάσουν στο σημείο. «Επίσης, όπου υπήρξαν ρωγμές προχωρήσαμε στην άμεση σφράγισή τους, ώστε να μην εισχωρήσει νερό και δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα», δηλώνει ο κ. Καϊτεζίδης.
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Δικτύων και Υποδομών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Περιφέρεια έχει ενημερώσει αρμοδίως τόσο την Πολιτική Προστασία, όσο και το υπουργείο Υποδομών, ώστε να παρέμβουν άμεσα εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο. «Η Περιφέρεια παρακολουθεί την περιοχή ανά τακτά χρονικά διαστήματα και αναμένουμε να ολοκληρωθεί η μελέτη του χώρου της Περιφερειακής Τάφρου που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από το υπουργείο Υποδομών. Η μελέτη αυτή θα δώσει ολοκληρωτική λύση σε όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει», υπογραμμίζει ο κ. Μπίλλιας.




ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA