, Σάββατο
18 Μαΐου 2024

search icon search icon

Ρόδος: Εντοπίστηκε μέδουσα της Ερυθράς Θάλασσας – Με διάμετρο έως 1 μέτρο, τι πρέπει να προσέχουν οι λουόμενοι

Στο είδος Rhopilema nomadica το οποίο μπορεί να φτάσει έως και το ένα μέτρο διάμετρο, ημισφαιρικό σχήμα και διαφανές – γαλαζωπό χρώμα, ανήκει η μέδουσα που εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου.

Οπως αναφέρει σε ανάρτησή του το Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου, το συγκεκριμένο είδος, είναι ενδημικό της Ερυθράς θάλασσας, και στη Μεσόγειο η πρώτη καταγραφή του είδους έγινε το 1970, από το 1980 περιοδικά εμφανίζεται και στις ελληνικές θάλασσες, ενώ δίνονται και οδηγίες προφύλαξης των πολιτών καθώς συνίσταται η αποφυγή επαφής, αφού έχουν δηλητήριο.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί η μαζική εισβολή μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες. Πρόκειται για τροπικά ή υποτροπικά είδη, τα περισσότερα από τα οποία άρχισαν να εισβάλλουν στα νερά της Μεσογείου μετά την κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ το 1869.

Μάλιστα, τα ξένα – για το μεσογειακό οικοσύστημα – είδη ονομάστηκαν λεσεψιανοί μετανάστες, παίρνοντας το όνομά τους από τον Γάλλο μηχανικό της διώρυγας Φερντινάντ Λεσέψ. Βάσει δεδομένων, πάντως, η θάλασσα της Μεσογείου παρουσιάζει τον μεγαλύτερο αριθμό βιολογικών εισβολών παγκοσμίως.

Η ανάρτηση του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.