, Τρίτη
18 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Σχολεία: Άνοιγμα στις 12 Σεπτεμβρίου χωρίς υποχρεωτικότητα σε μάσκες και self test

Χωρίς μάσκες, ή τουλάχιστον χωρίς την υποχρέωση να φορούν μάσκες, θα βρεθούν στα προαύλια των σχολείων τους οι μαθητές τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου για το πρώτο κουδούνι της χρονιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε την προαιρετική χρήση μάσκας στα σχολεία προς το Υπουργείο Παιδείας, κάτι που αναμένεται να επισημοποιηθεί μαζί με τα υπόλοιπα νέα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων. Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, οι μαθητές θα γυρίσουν στα σχολεία τους, χωρίς μάσκες και χωρίς υποχρεωτικά τεστ. Η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών είναι σε εξέλιξη ενώ ανάλογα με την πορεία της πανδημίας θα συσκεφθούν εκ νέου για την ενδεχόμενη αλλαγή του μέτρου. Κρίσιμη θεωρείται η περίοδός στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, όπου αναμένεται έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Αν και ο κορονοϊός δεν έχει φύγει από τις ζωές μας και θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί για το επόμενο διάστημα, το θετικό είναι πως την παρούσα περίοδο οι δείκτες της πανδημίας παρουσιάζουν σχετική ύφεση από τα μέσα του καλοκαιριού και μετά. Αυτό το δεδομένο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εισήγηση της επιτροπής.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι «…η λογική, η οποία έχουμε είναι ότι στο πλαίσια που προσπαθούμε να μην έχουμε μέτρα τα οποία δεν χρειάζονται ή μέτρα υποχρεωτικότητας, αυτό να είναι και το μοντέλο στα σχολεία. Οπότε κατά βάση θέλουμε τα σχολεία να είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα». Πρόσθεσε ότι «…θεωρούμε ότι πια έχουμε φύγει από τα τεστ όπως τα είχαμε ζήσει ως τώρα, που ήταν τα συνεχόμενα τεστ», είπε ο Θ. Πλεύρης και υπογράμμισε ότι: «Πρέπει να είναι στοχευμένα και στα σχολεία, καθώς δεν έχουνε το νόημα, το οποίο είχανε την προηγούμενη περίοδο. Η μάσκα αντίστοιχα συνολικά -δεν λέω μόνο για τα σχολεία- περισσότερο θέλουμε να έχει μία κατεύθυνση σύστασης, εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα νοσοκομεία που έχουμε πει ξεκάθαρα ότι εκεί πέρα υπάρχει υποχρεωτικότητα».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.