, Σάββατο
25 Μαρτίου 2023

Σεισμός στην Τουρκία: Ετοιμάζεται κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια στη Θεσσαλονίκη

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, αποφάσισε, κατά τη χθεσινή και σημερινή συνεδρίασή της, την άμεση συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας και την εν συνεχεία αποστολή της, διά του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, προς τις πληγείσες περιοχές, για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των χιλιάδων σεισμοπλήκτων συνανθρώπων μας σε Τουρκία και Συρία.

Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν που εξεδόθη, από την προσεχή Κυριακή 12 έως και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, θα συγκεντρωθεί από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις το κάτωθι ανθρωπιστικό υλικό:

1. Καινούργια κλινοσκεπάσματα (κουβέρτες, παπλώματα).
2. Εμφιαλωμένο νερό. 3. Γάλα μακράς διαρκείας. 4. Ζυμαρικά. 5. Ρύζι. 6. Όσπρια.

Μετά τη λήξη της παραπάνω χρονικής προθεσμίας (19 Φεβρουαρίου 2023) το ανθρωπιστικό υλικό θα προωθηθεί στη Φιλανθρωπική Οργάνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή», προκειμένου στη συνέχεια, διά των υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών, να αποσταλεί στις πληγείσες περιοχές τόσο της Τουρκίας όσο και της Συρίας. Η Ιερά Σύνοδος, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του προέδρου της, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, καλεί σε συστράτευση όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς της πατρίδας μας, έχουσα τη βεβαιότητα ότι «όπως πράξαμε και το 1999, έτσι και σήμερα, οι Έλληνες θα βρεθούμε με κάθε τρόπο κοντά στους γείτονές μας και πως η ελληνική Πολιτεία θα σταθεί έμπρακτα στο πλευρό τους, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια. Προσευχόμαστε στον Θεό για κάθε δυνατή παρηγορία και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους φίλους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας».

Παράλληλα, Τεράστια είναι η ανταπόκριση του κόσμου στη Θεσσαλονίκη για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας που θα σταλεί στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας.

Στο φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης φτάνουν συνεχώς πολίτες για να αφήσουν σακούλες με τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να προσφέρουν έμπρακτα τη βοήθειά τους στους ανθρώπους που επλήγησαν από τους φονικούς σεισμούς.

Τα είδη που συλλέγονται είναι τα εξής:

– Ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί κ.ά.),

– Μάσκες, αντισηπτικά, γάντια,
– Ζεστά ρούχα για παιδιά και ενήλικες,
– Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα,

– Βρεφικές τροφές, παιδικά γάλατα και είδη βρεφικής φροντίδας,

– Γάλατα και τρόφιμα μακράς διάρκειας (κονσέρβες, δημητριακά, παξιμάδια κ.ά.),
– Είδη ατομικής υγιεινής.