, Πέμπτη
02 Φεβρουαρίου 2023

Σφίγγει ο κλοιός για τον πατέρα Αντώνιο

Στα χέρια του εισαγγελέα Ιωάννη Σέβη πέρασε η δικογραφία για τα οικονομικά στοιχεία της Κιβωτού του Κόσμου, με τον έμπειρο δικαστικό λειτουργό να παραγγέλνει άμεσα γενικευμένο και σε βάθος έλεγχο σε κάθε διαθέσιμο στοιχείο.

Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Η έρευνα θα διεξαχθεί από την Οικονομική Αστυνομία, που ήδη έχει κάνει «φύλλο και φτερό» κάθε παραστατικό που εντοπίστηκε σε δομές και σπίτια της ΜΚΟ τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια.

Αυτό σημαίνει ότι στο «μικροσκόπιο» πέραν των οικονομικών στοιχείων της Κιβωτού του Κόσμου θα βρεθούν και αυτά έντεκα φυσικών προσώπων. Ο λόγος για τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, την πρεσβυτέρα του Σταματία Γεωργαντή, τη 86χρονη μητέρα του ιδρυτή της ΜΚΟ και όλων όσοι βρίσκονταν στο διοικητικό συμβούλιο που αποπέμφθηκε. Τα αδικήματα που διερευνώνται στο πλαίσιο της εισαγγελικής παραγγελίας αφορούν τέσσερα κακουργήματα: υπεξαίρεση, απιστία, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής παραγγελίας, η Οικονομική Αστυνομία θα διεξαγάγει φορολογικό έλεγχο στα οικονομικά της ΜΚΟ για την τελευταία πενταετία, διαχειριστικό έλεγχο και γνωστοποίηση της έκβασής του, έρευνα για τις πάσης φύσεως επιχορηγήσεις ή χρηματοδοτήσεις από κρατικούς φορείς ή από ευρωπαϊκούς πόρους. Επίσης, οι Αρχές θα προχωρήσουν σε άρση τραπεζικού απορρήτου και «άνοιγμα» λογαριασμών σε βάθος πενταετίας τόσο για την Κιβωτό του Κόσμου όσο και για τα έντεκα πρόσωπα που προαναφέραμε. Ο έλεγχος θα αφορά μετρητά, κάρτες, μετοχές και κάθε άλλο χρηματοπιστωτικό προϊόν που θα εντοπιστεί στην κατοχή τους.

«Άντε φύγετε από εδώ»

Λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι της Παρασκευής (2/12) στο κτίριο της Κιβωτού του Κόσμου επί της οδού Σαρπηδόνος (σ.σ.: εκεί βρίσκεται το διαμέρισμα όπου ζούσαν ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα του) στον Κολωνό εμφανίστηκε η νέα πρόεδρος του ΔΣ, Αλεξάνδρα Μαρτίνου, συνοδευόμενη από συνεργάτες της.

Η κ. Μαρτίνου εμφανίστηκε πεζή, αφού πρώτα είχε επισκεφτεί τα κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ στην οδό Ζηνοδώρου (σ.σ.: οι δύο δομές απέχουν 250-300μ η μία από την άλλη), ενώ η αίσθηση που υπήρχε είναι ότι από απόσταση τη συνόδευαν δύο αστυνομικοί με πολιτικά. Η παρουσία της σχετίζεται τόσο με τον διαχειριστικό έλεγχο και την αξιολόγηση του προσωπικού όσο και με τα καθημερινά ζητήματα που πρέπει να τρέξουν, καθώς η Κιβωτός του Κόσμου συνεχίζει να λειτουργεί και να βοηθά παιδιά και τις οικογένειές τους.

Λίγη ώρα αργότερα, από την πλαϊνή πόρτα της δομής εμφανίστηκε η Σταματία Γεωργαντή, η οποία επιχείρησε να μπει γρήγορα στο όχημα ενός συνεργάτη της, φανερά εκνευρισμένη από την παρουσία δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων. Κάποια στιγμή, μάλιστα, ακούστηκε να λέει προς την πλευρά των δημοσιογράφων που την προσέγγισαν για μια δήλωση:

«Ρε, άντε φύγετε από εδώ». Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι μυστήριο αποτελεί το πού βρίσκεται ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, καθώς του επιβλήθηκε απαγόρευση προσέγγισης των δομών (σ.σ.: αρχικά για 90 ημέρες). Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εγκαταλείψει τη δομή του Κολωνού και πιθανότατα φιλοξενείται στο σπίτι συγγενικού ή φιλικού του προσώπου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL