, Δευτέρα
05 Δεκεμβρίου 2022

Σιθωνία: Αρχίζει η δίκη «ρολογιών» νερού αξίας 9,4 εκ. ευρώ

Την Παρασκευή εκδικάζεται μια πολύκροτη υπόθεση που ταλάνισε και εξακολουθεί να ταλανίζει τον δήμο Σιθωνίας. Πρόκειται για το καταγγελλόμενο ως σκάνδαλο εκατομμυρίων ευρώ, σχετικό με τον έλεγχο αναβάθμισης δικτύων ύδρευσης στην περιοχή του δήμου Σιθωνίας.

Εμπλέκονται μεταξύ άλλων ο πρώην δήμαρχος της Σιθωνίας Ιωάννης Τζίτζιος, ο οποίος μάλιστα είχε χρειαστεί να πληρώσει εγγύηση 25.000 ευρώ για να αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του στην ανακρίτρια Πολυγύρου.

Στη δίκη εμπλέκονται ο πρώην δήμαρχος Σιθωνίας Ιωάννης Τζίτζιος, οι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών για την υπόθεση των υδρομέτρων και η ανάδοχος εταιρεία ΥΔΡΟΦΙΛΗ.Η δικογραφίασχετίζεταιμε προμήθεια έργου για την αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης του δήμου Σιθωνίας, συγκεκριμένα για την ηλεκτρονική-ψηφιακή παρακολούθηση συστημάτων ύδρευσης.

Ο εκσυγχρονισμός αφορούσε την εγκατάσταση ψηφιακών υδρομετρητών ικανών να ενημερώνουν για τυχόν διαρροή νερού και να καταμετρούν με ακρίβεια την κατανάλωση μέσω λογισμικού. Η σύμβαση προμήθειας όμως ,ύψους 9,4 εκατ. ευρώ, απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ. Στην αιτιολογική έκθεση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (18 Φεβρουαρίου 2016) αναφέρεται πως «διαπιστώθηκε ότι είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης και συμβασιοποίησης του ελεγχόμενου υποέργου, δεν είχε όμως αρχίσει η εκτέλεσή του».

Υπό αυτές τις συνθήκες το έργο σταμάτησε, αλλά με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής τον Δεκέμβριο του 2016 εκδόθηκε διαταγή πληρωμής προς τον εργολάβο που είχε αναλάβει για 3 εκατ. ευρώ ως εκτελέσαντα τμήμα του έργου. Η υπόθεσηέφτασεστον εισαγγελέα και μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις.

Ολοκληρώθηκαν με το «έτσι θέλω»

Ο τότε επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Σιθωνίας Σωτήρης Ληστής είχε καταγγείλει ότι στις τοπικές ενότητες Νικήτης, Αγίου Νικολάου και Νέου Μαρμαρά έγιναν εργασίες και τοποθετήθηκαν ψηφιακά υδρόμετρα σε γεωτρήσεις, χωρίς να έχει ενημερωθεί για το έργο το δημοτικό συμβούλιο. Όπως ανέφερε ο κ. Ληστής, στη συνεδρίαση που έγινε την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2018 η δημοτική αρχή ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο έργο, χωρίς ωστόσο να δοθεί κάποια απάντηση. Όπως σημείωσε, απαντήσεις δεν δόθηκαν ούτε στα επόμενα δύο δημοτικά συμβούλια που έγιναν στονΔήμο Σιθωνίας.

Ο κ. Ληστής κατήγγειλε ότι τα ψηφιακά υδρόμετρα τοποθετήθηκαν σε γεωτρήσεις και δεξαμενές και στα 21 σημεία του Δήμου Σιθωνίας από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2019 και προσέφυγε στη δικαιοσύνη καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή για κατασκευή «παράνομου έργου». «Το έργο πουγίνεται αυτήν τη στιγμή είναι παράνομο,καθώς δεν έχει υπογραφεί καμία απολύτως σύμβαση, ούτε έγινε κάποιος διαγωνισμός για την αποπεράτωσή του.

Επίσης, είναι μια πρόχειρη αντιγραφή του έργου που αρχικά είχε αποφασιστεί και επρόκειτο να ολοκληρωθεί μέσω ΕΣΠΑ», εξήγησε ο κ. Ληστής, ο οποίος υπογράμμισε ακόμη ότι το νέο έργο έχει αναλάβει ο ίδιος εργολάβος. «Κανείς όμως δεν γνωρίζει πώς και με ποιον τρόπο θα πληρωθεί ο εργολάβος», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι το έργο απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ «διότι ο έλεγχος που ακολούθησε από τις αρμόδιες αρχές αποκάλυψε παραλείψεις στην πορεία του έργου».

Η εμπρηστική επίθεση και η θέση της τότε δημοτικής αρχής

Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο Σιθωνίας Γιάννη Τζίτζιο, οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης είναι αβάσιμες. Όπως σημείωσε, το έργο είχε αρχίσει να εκτελείται το 2014 και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2015. «Επρόκειτο για μια προμήθεια που περιελάμβανε ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης σε γεωτρήσεις στον Άγιο Νικόλαο, στη Νικήτη και στον Μαρμαρά, ενώ μεταξύ άλλων περιελάμβανε και κάποια ψηφιακά υδρόμετρα», ανέφερε.

Η προμήθεια αυτή είχε συνολικό κόστος 9,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο Σιθωνίας, πρόλαβε να ολοκληρωθεί μόνο το ένα τρίτο του συνόλου του έργου, καθώς τον Φεβρουάριο του 2015 «βγήκε» από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Τζίτζιο, o εργολάβος ολοκλήρωσε το ένα τρίτο του έργου και έστειλε τα τιμολόγια στον δήμο, για τα οποία πληρώθηκε στη συνέχεια μέσω ενός προγράμματος το 2018. Μάλιστα, όπως αναφέρει, για όλα αυτά έχει ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο. Κι ενώ πλησιάζει η ώρα του ακροατηρίου, τα γραφεία της κατασκευαστικής εταιρείας του κ. Τζίτζιου δέχτηκαν εμπρηστική επίθεση πριν από λίγες μέρες, γεγονός που ωστόσο δεν δημοσιοποιήθηκε από το αστυνομικό τμήμα, παρά δύο μέρες αργότερα και αφού πρώτα το κοινοποίησε στα κοινωνικά δίκτυα ο ίδιος ο κ. Τζίτζιος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL