00:17, Τρίτη
16 Αυγούστου 2022

Στα μάτια του Κούρου καθρεφτιζόμαστε όλοι μας

Η Ελλάδα «μεγαλώνει» και το καταφέρνει χάρη στα δικά της παιδιά, αλλά και σε αυτά που γίνονται «δικά της», με τον ερχομό και την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Παιδιά που ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους και τις μητρικές αγκάλες, που ταλαιπωρούνται και ρισκάρουν ακόμα και τη ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο, μακριά από τη φτώχεια και την πείνα, τον πόλεμο και τις θρησκευτικές διώξεις, την καταπίεση και την τυραννία, τη βία σε κάθε μορφή της. Και που σε ένα κοινωνικό περιβάλλον σαν αυτό που προσφέρει η χώρα μας, σε κάθε πόλη και χωριό της, σε κάθε γειτονιά και σε κάθε σπίτι της, αυτά τα «λουλούδια» μπορούν να ανθίσουν, μπορούν να βρουν το χώμα και τον ήλιο να μεγαλώσουν και να θεριέψουν, να κάνουν υπερήφανους τους δικούς τους αλλά και όλους εμάς που στη «δύσκολη» ήμασταν εκεί, δίπλα τους.

Είναι εκείνες οι μικρές νίκες της ζωής που μας κάνουν να ελπίζουμε για ένα πιο φωτεινό μέλλον. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, ο νεαρός Ιρανός πρόσφυγας που έφθασε πριν από τρία χρόνια μέσα σε μια βάρκα στη Λέσβο, μαζί με την οικογένειά του, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες, ο Κούρος κατάφερε όχι μόνο να αποφοιτήσει από το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης, αλλά και να διαπρέψει στις πανελλήνιες εξετάσεις, γράφοντας μέσο όρο 18,25. Έμαθε, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, να μιλά την ελληνική γλώσσα και μάλιστα να γράψει στην έκθεση τον βαθμό του 13,5.

Ο ίδιος ο Κούρος τόνισε το γεγονός ότι υπήρξαν Έλληνες που τον βοήθησαν στη γλώσσα και την προσαρμογή του στην κοινωνία, οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και στο ζήτημα της επιβίωσής του, που ήταν και το αρχικό ζητούμενο. Τρία χρόνια μετά τον ερχομό του στη χώρα μας, ο Κούρος αρίστευσε στις Πανελλήνιες και έκανε όλους εμάς να δακρύζουμε από συγκίνηση για τη «νίκη» της ζωής.

Μήπως πριν από τον Κούρο δεν ήταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο παγκόσμιος «Γιάννης», που εδώ και χρόνια πρωταγωνιστεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, το NBA; Πόσες και πόσες φορές τον έχουμε ακούσει να μιλά για τη χώρα όπου μεγάλωσε και πραγματοποίησε το όνειρό του, αλλά και για τις δυσκολίες που πέρασε μέχρι την κατάκτηση της κορυφής; Μάλιστα, πρόσφατα κυκλοφόρησε και η ταινία με τη ζωή του, το αθλητικό δράμα με τίτλο «Άνοδος: Η Ιστορία των Αντετοκούνμπο». Ένα παιδί που μεγάλωσε στα Σεπόλια, έφυγε για τις ΗΠΑ και το Μιλγουόκι, αλλά ποτέ δεν ξέχασε τη χώρα και τους ανθρώπους που τον βοήθησαν.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL