fbpx

, Δευτέρα
20 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

Στα μυστικά του απέραντου γαλάζιου «βουτάει»… το ΑΠΘ (ΦΩΤΟ + Video)

«Φως» στα μυστήρια του θαλάσσιου βυθού, που κρύβει πολλά μυστικά άγνωστα ακόμα και στους επιστήμονες, επιχείρησε να ρίξει ένα καινοτόμο πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιστημονικής κατάδυσης, το οποίο υλοποιήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Της ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

Στόχος του προγράμματος είναι να παρέχει σε επιστήμονες την κατάρτιση που χρειάζονται, ώστε να είναι σε θέση να «πέσουν» στο νερό, να εξερευνήσουν καταλλήλως, να συλλέξουν και στη συνέχεια να αξιολογήσουν τα στοιχεία που είναι αναγκαία για την εξαγωγή των συμπερασμάτων της έρευνάς τους. «Αυτό, για παράδειγμα, θέλει να κάνει ένας βιολόγος, ώστε να μελετήσει κάποια θαλάσσια είδη και πώς αυτά συμπεριφέρονται στο φυσικό τους περιβάλλον», επισημαίνει μιλώντας στην Karfitsa ο Κίμων Παπαδημητρίου, μέλος του διδακτικού προσωπικού του τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών και συντονιστής της ομάδας Εναλίων Αποτυπώσεων του ΑΠΘ.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η επιστημονική κατάδυση αποτελεί έναν σχετικά νέο τομέα έρευνας, ο οποίος έχει στόχο να προσφέρει πολλά στα άτομα που θα ασχοληθούν με αυτόν. «Επειδή πρόκειται για έναν νέο επαγγελματικό κλάδο, θα υπάρξουν μελλοντικά πολλές θέσεις εργασίας. Επομένως, στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε τους ενδιαφερόμενους ώστε να μπορέσουν να ασχοληθούν με αυτό», δηλώνει.

Μέσω του προγράμματος, το ΑΠΘ, θέλει να αναδείξει την επιστημονική κατάδυση ως μία δραστηριότητα που συνδέεται με τη «γαλάζια οικονομία». Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της κατασκευής τεχνικών έργων στη θάλασσα, αλλά και ενεργειών που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος. «Για να υλοποιηθούν αυτά, χρειαζόμαστε εκπαιδευμένο προσωπικό και αυτό θέλουμε να καταφέρουμε», συμπληρώνει ο κ.  Παπαδημητρίου.

Δεκαετία της επιστήμης των ωκεανών

Η δεκαετία 2021 – 2030, έχει κηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως η «δεκαετία της επιστήμης των ωκεανών» για τη βιώσιμη ανάπτυξη, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, δείχνει ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει στροφή προς τη θάλασσα. Βασικός στόχος του ΟΗΕ, είναι να χαρτογραφηθεί ένα μεγάλο μέρος του βυθού της θάλασσας με ψηφιακά μέσα και για αυτό δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην εκπαίδευση και στην έρευνα. «Αυτή τη φορά βρισκόμαστε στο επίκεντρο ως επιστήμονες, οπότε έχουμε το πλεονέκτημα και τη δυνατότητα να βρεθούμε κάτω από το νερό, να ερευνήσουμε και τα αποτελέσματα μας να γίνουν γνωστά», σημειώνει.

Να σημειωθεί ότι το ΑΠΘ είναι το πρώτο πανεπιστήμιο στη χώρα μας που παρέχει εκπαίδευση στον τομέα της επιστημονικής κατάδυσης με διεθνή αναγνώριση. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, δεν υπάρχει μεγάλη ετοιμότητα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ώστε να παρέχουν τέτοιου είδους εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα του ΑΠΘ εφαρμόστηκε στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, του «Science Diver», και υλοποιήθηκε επί 12 μέρες στη θαλάσσια περιοχή του Ποσειδίου της Χαλκιδικής, από τις 16 έως και τις 26 Ιουνίου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.