, Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Στις «κεραίες» των funds το business plan της ΔΕΗ

Ιδιαίτερα θετικά μηνύματα εισέπραξε η διοίκηση της ΔΕΗ από το «roadshow» του Λονδίνου που διοργάνωσε η ΕΧΑΕ από κοινού με τη Morgan Stanley, με το έδαφος να δείχνει ευνοϊκό για νέες συμφωνίες το επόμενο διάστημα.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ

Αμερικανικά κεφάλαια, όπως τα Sandglass και Manulife, και ευρωπαϊκά, όπως τα βρετανικά Senvest, Polygon και TFG Asset management, ενημερώθηκαν για τις προοπτικές της επιχείρησης, με έμφαση στην απανθρακοποίηση, στα νέα έργα ΑΠΕ, στην επέκταση εκτός Ελλάδας και στην ψηφιοποίηση.

Ανάμεσα στους «συνομιλητές» της ΔΕΗ ήταν τόσο γνωστά funds που βρίσκονται σε επικοινωνία με την επιχείρηση από παλαιότερα όσο και νέοι παίκτες που ενδιαφέρονται να μπουν στη μετοχή ή στα δύο ομόλογα (775 εκατ. ευρώ λήξεως 2026 και 500 εκατ. ευρώ λήξεως 2028), όπου και επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις.

Η επιχείρηση που βγαίνει σώα από την κρίση και υλοποιεί, παρά το γεμάτο προκλήσεις διεθνές περιβάλλον, χωρίς παρεκκλίσεις το business plan της αναμένει για φέτος EBITDA μεταξύ 800 και 900 εκατ. ευρώ, όσο περίπου και πέρσι, με ανάλογες ή καλύτερες επιδόσεις από του χρόνου. Το 2023 η συνέχιση της ανθεκτικής κερδοφορίας πρόκειται να συνδυαστεί και με διανομή μερίσματος στους μετόχους (η πρώτη από το 2014), όπως είχε ενημερώσει πρόσφατα τους αναλυτές ο CEO Γ. Στάσσης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

Στα one to one ραντεβού τού επικεφαλής της με τους CEO των ξένων funds, οι κινήσεις των οποίων μένει να φανούν το προσεχές διάστημα, αναλύθηκε εκτενώς η εικόνα καθενός από τους βασικούς τομείς δράσης του επιχειρηματικού πλάνου της ΔΕΗ.

Επενδύσεις 9,3 δισ.

Θυμίζουμε ότι το business plan προβλέπει επενδύσεις οι οποίες θα φτάσουν στα 9,3 δισεκατομμύρια, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα, κινήσεις στα Βαλκάνια και διαχείριση απορριμμάτων. Τα μισά και πλέον επενδυτικά κεφάλαια (55%) θα κατευθυνθούν σε ανανεώσιμες πηγές, εντός και εκτός Ελλάδας, το 20% σε δίκτυα διανομής, ένα 7% σε συμβατικές πηγές ενέργειας, το 4% στην παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα και το 3% στη λιανική. Γεωγραφικά, το 85% προορίζεται για επενδύσεις εντός Ελλάδας και το 15% (1,4 δισ.) στα Βαλκάνια, κυρίως Ρουμανία και Βουλγαρία, οι οποίες παρουσιάζουν το πλεονέκτημα της διασύνδεσης με το ελληνικό σύστημα. Στο θέμα και απαντώντας σε μια σειρά από πρόσφατα δημοσιεύματα, η επιχείρηση είχε εκδώσει στα τέλη Οκτωβρίου ανακοίνωση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επιβεβαιώνοντας ότι πράγματι εξετάζει πιθανές περιπτώσεις εξαγορών σε Ρουμανία και Βουλγαρία.

Χρονικά, το επενδυτικό ντεμαράζ της ΔΕΗ διαρθρώνεται ως εξής: Του χρόνου θα προχωρήσει σε επενδύσεις 2,3 δισ., το 2024 σε 2,5 δισ., ενώ το 2025-2026 θα επενδυθούν από 1,7 δισ. ευρώ. Όπως έχει ανακοινώσει η επιχείρηση, ακριβώς επειδή οι επενδύσεις θα συμβάλουν στη βελτίωση της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας, οι εισαγωγές ρεύματος προβλέπεται να μειωθούν στο 10% της αγοράς το 2026 έναντι 18% το 2020.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL