, Τετάρτη
19 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Στον δρόμο της εξυγίανσης τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Μετά από παλινωδίες ετών και πλήθος εμποδίων, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας είναι έτοιμα να γυρίσουν σελίδα, συμβάλλοντας στο… ζωντάνεμα της εθνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, δίνοντας παράλληλα προοπτική ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την εξυγίανση, με τη θετική ψήφο του κυβερνώντος κόμματος αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγει τον δρόμο για την ανασύσταση της εθνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, καθώς προστίθεται ακόμη μία παραγωγική μονάδα σε αυτήν, των Ναυπηγείων Σύρου, αφήνοντας σε αναμονή πλέον μόνο την εκκρεμότητα για την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Απόλυτη ανάγκη

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας υπογράμμισε ότι στην περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία, τότε το επόμενο στάδιο θα ήταν η πτώχευση. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, «η Ελλάδα με τον πλέον ισχυρό στόλο παγκοσμίως, δεν μπορεί να λειτουργεί μόνο με το Ναυπηγείο της Σύρου και έχει απόλυτη ανάγκη τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας. Πρόσθεσε, δε, ότι η μη εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας σημαίνει κατ’ ουσίαν πτώχευση, δηλαδή απώλεια των πάντων». Κάλεσε, δε, τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, που θεωρούν ότι με αυτό το σχέδιο εξυγίανσης δεν διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, να πάνε στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι 600 εργαζόμενοι μαζί με μέλη των οικογενειών τους, μπροστά από τη Βουλή, για να διαπιστώσουν τη βούλησή τους.

Οι εργαζόμενοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, οι εργαζόμενοι θα έχαναν το 95% των χρημάτων που έχουν λαμβάνειν, το Πολεμικό Ναυτικό θα έχανε το 99% των χρημάτων που διεκδικεί, ο ΕΦΚΑ θα έπαιρνε 4 εκατ. ευρώ και το ελληνικό Δημόσιο πολύ λιγότερα χρήματα.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας καταλαμβάνουν έκταση 250.000 τετραγωνικών μέτρων, με τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις να καλύπτουν 37.800 τ.μ., τους αποθηκευτικούς χώρους 9.800 τ.μ. και τα κτίρια διοικητικών υπηρεσιών 9.800 τ.μ. Στις εγκαταστάσεις υπάρχουν τρεις πλωτές δεξαμενές που υποστηρίζονται με γερανούς δυναμικότητας 5-20 τόνων. Μπορεί να κατασκευάσει πλοία 100.000 τόνων και διαθέτει γερανογέφυρα ανυψωτικής ικανότητας 400 τόνων. Το τμήμα ναυπηγήσεων διαθέτει επίσης ελασματουργείο 6.600 τ.μ., εξοπλισμένο με εργαλειομηχανές της νεότερης τεχνολογίας.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ναυπήγησαν από το 1969 έως το 2022, σε 53 χρόνια δηλαδή, μόνο 7 εμπορικά πλοία (δύο μικρά μετά το 1981) και πάντοτε με ζημιά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.