15:49, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Στον πιο δύσκολο…ρόλο της καριέρας του

Τη Δευτέρα απολογείται για τις βαρύτατες κατηγορίες του βιασμού ανήλικων και νεαρών ανδρών ο προφυλακισμένος πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης ύστερα από μια μακρά αποδεικτική διαδικασία, η οποία ολοκληρώθηκε χθες, θα δώσει τις δικές του εξηγήσεις στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Τελευταίοι κατέθεσαν τρεις μάρτυρες οι οποίοι είχαν προταθεί από την υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη. Μια πρώην σύντροφός του, ο διακοσμητής του και η οικιακή βοηθός του. Όλοι τους ανέφεραν ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε δείξει σημάδια βιαιότητας.

Η πρώην σύντροφος του Δημήτρη Λιγνάδη ανέφερε κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της: «Τα τέσσερα χρόνια που είχαμε σχέση ήταν πολύ χαρούμενα και δεν είχα υποστεί λεκτική ή σωματική βία. Μου φέρθηκε με μεγάλη τρυφερότητα και δεν είχα δει κανένα στοιχείο κακό και βίας. Χωρίσαμε φιλικά και όλα αυτά τα χρόνια η συμπεριφορά του ήταν άψογη». Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι δεν είχε ποτέ προβλήματα με συναδέλφους του, αν και υπήρχαν αντιπαλότητες. Αυτές προέρχονταν, σύμφωνα με τη μάρτυρα, από πρώην συντρόφους του αλλά και συναδέλφους του που τον ζήλευαν.

Εισαγγελέας: Ο φθόνος τους, δηλαδή, έφτασε σε τέτοιο σημείο που να καταλήξουμε εδώ;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω. Αλλά είναι φθόνος επαγγελματικός και φθόνος ανθρώπων πικραμένων στον ερωτικό τομέα. Κάποιοι από αυτούς θα θέλουν να τον καταστρέψουν. Μπορεί κάτι να ξεκινά επαγγελματικά και να προστίθενται εκεί και άτομα με ερωτικές απογοητεύσεις.

Εισαγγελέας: Γιατί ήρθατε εδώ σήμερα;

Μάρτυρας: Έμεινα άναυδη με όλα αυτά που άκουσα. Είδα ένα ποίημα δικό μου σατιρικού περιεχομένου, πολύ μετά που χωρίσαμε, να αναλύεται σε πρωινή εκπομπή σαν να ήταν ποίημα ανήλικου. Ήταν ένα προσωπικό μου στοιχείο που πήραν στην τηλεόραση και σε μια εφημερίδα. Ένιωσα άσχημα. Και γιατί τον παρουσίαζαν ως τέρας.

«Δεν είδα τίποτε»

Η οικιακή βοηθός του Δημήτρη Λιγνάδη ισχυρίστηκε ότι δεν είδε ποτέ κάποιον από τους άνδρες που τον καταγγέλλουν στο σπίτι του

κατηγορούμενου, ούτε κάποιον από τους άνδρες που τον έχουν καταγγείλει.

Πρόεδρος: Είχατε διαπιστώσει κάτι στο σπίτι να σας προβληματίσει; Κάποιες ουσίες;

Μάρτυρας: Όχι, τίποτα. Κάπνιζε μόνο.

Εισαγγελέας: Το 2015 πηγαίνατε στο σπίτι;

Μάρτυρας: Ναι. Πήγαινα κανονικά.

Εισαγγελέας: Είδατε να φιλοξενεί κάποιον;

Μάρτυρας: Όχι, ποτέ.

Εισαγγελέας: Τους καταγγέλλοντες τους έχετε δει ποτέ;

Μάρτυρας: Όχι, ούτε έχω ακούσει τα ονόματά τους.

Πολιτική Αγωγή: Ο κ. Λιγνάδης το δέχεται ότι φιλοξενούσε το 2015 ένα νέο παιδί. Δεν το αρνείται. Δεν είχατε δει ρούχα;

Μάρτυρας: Όχι, ποτέ. Δεν έχω δει άνθρωπο. Το σπίτι ήταν βρόμικο και δεν το καθάριζε κανείς άλλος.

Και ο άνθρωπος που διακόσμησε το διαμέρισμα του κατηγορούμενου δέχθηκε πολλές ερωτήσεις, με τον ίδιο να αναφέρει τον λόγο για τον οποίο πήγε στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης. «Ο λόγος που καταθέτω είναι ότι κατά τη διάρκεια της δίκης ο τρόπος που περιγράφεται το σπίτι δεν είναι η πραγματικότητα. Η κουζίνα και το καθιστικό είναι ξεχωριστός χώρος και δεν φαίνεται. Εγώ το διακόσμησα το σπίτι και ξέρω».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL