, Πέμπτη
20 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Συμβόλαιο με απαλλαγή ή προκαθορισμένη συμμετοχή; Πότε και ποιο συμφέρει περισσότερο

Τι προσφέρουν τα συμβόλαια προκαθορισμένης συμμετοχής και πότε συμφέρουν περισσότερο συγκριτικά με εκείνα που έχουν απαλλαγή;

Για να μειωθεί το κόστος των ασφαλίσεων Υγείας είναι σύνηθες να περιέχεται στο συμβόλαιο ο γνωστός όρος της απαλλαγής που συνήθως ξεκινά από 1.000 ευρώ και ανεβαίνει κατά τις επιλογές του υποψήφιου προς ασφάλιση. Επίσης, υπάρχουν και τα συμβόλαια προκαθορισμένης συμμετοχής όπου εκεί εξαρχής προσδιορίζεται ποσοστιαία το πόσο πληρώνει ο κάθε ασφαλισμένος στην νοσηλεία του.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Ας δούμε την περίπτωση της απαλλαγής. Όσο μεγαλύτερη η χρηματική απαλλαγή που ορίζεται, τόσο φθηνότερο το ασφάλιστρο και σε αυτή τη βάση πολλές φορές γίνεται και η επιλογή αγοράς συμβολαίου. Στην πράξη, όμως, τι σημαίνει η απαλλαγή και πώς λειτουργεί; Όταν θα γίνει χρήση του συμβολαίου και έχει απαλλαγή -που συνήθως κυμαίνεται από 1.000 έως 1.500 ευρώ – σημαίνει ότι αυτά τα πληρώνει ο κάτοχος του συμβολαίου από την τσέπη του και από αυτό το ποσό και άνω όσο κοστολογηθούν οι ιατρικές υπηρεσίες ή η νοσηλεία θα καλυφθούν κατά 100% από την ασφαλιστική εταιρεία. Να σημειωθεί ότι από το ποσό της απαλλαγής που έχει πληρωθεί από τον κάτοχο του συμβολαίου υπάρχει και ένα ποσοστό το οποίο το λαμβάνει από την συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ.

Συμβόλαια προκαθορισμένης συμμετοχής

Υπάρχει και μια κατηγορία ασφαλιστικών συμβολαίων, όπου ξεφεύγουν από τον όρο της απαλλαγής. Αυτά αποζημιώνουν με προκαθορισμένη συμμετοχή η οποία διαμορφώνεται συνήθως κατά 80% από την ασφαλιστική και κατά 20% από τον ιδιώτη. Αυτά τα προγράμματα έχουν πλεονέκτημα και μειονέκτημα ταυτοχρόνως αναλόγως του περιστατικού.

Πρακτικά  στις μικρές νοσηλείες όπου το συνολικό νοσήλιο είναι χαμηλό οπότε πληρώνεται από την ασφαλιστική το 80% και από τον ιδιώτη το 20% το οποίο αντιστοιχεί σε ένα μικρό σχετικά ποσό, τα συμβόλαια αυτά δεν τρομάζουν. Αντίθετα, στις μεγάλες νοσηλείες το ποσό που αντιστοιχεί στο 20% της προκαθορισμένης συμμετοχής είναι πολύ υψηλό για τον ιδιώτη. Διότι αν, για παράδειγμα, η νοσηλεία κοστίσει 30.000 ευρώ το 20% είναι 6.000 ευρώ. Είναι προφανές ότι σε αυτή την περίπτωση θα ήταν πιο συμφέρον ένα συμβόλαιο με απαλλαγή ακόμα και 1.500 ευρώ ή και υψηλότερο όριο. καθώς το ποσό είναι χαμηλότερο από αυτό της προηγούμενη περίπτωσης συμβολαίου προκαθορισμένης συμμετοχής.

Συμπερασματικά. προκύπτει ότι για τα μικρά περιστατικά συμφέρουν τα συμβόλαια προκαθορισμένης συμμετοχής ενώ στα σοβαρά μεγαλύτερα περιστατικά συμφέρουν οικονομικά, δηλαδή στον τελικό λογαριασμό, τα συμβόλαια με απαλλαγή. Να επισημανθεί ότι τα συμβόλαια προκαθορισμένης συμμετοχής είναι συνήθως πιο ακριβά από αυτά με την απαλλαγή.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.