, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τα αναπάντητα ερωτήματα για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος

Η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας από την επιτροπή που συστάθηκε το απόγευμα της Δευτέρας είναι ήδη σε εξέλιξη, με τους ειδικούς να αφήνουν προς το παρόν όλα τα σενάρια ανοιχτά, αφού κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι ακριβώς συνέβη προτού το μαχητικό αεροσκάφος συντριβεί.

Ήταν μηχανική βλάβη; Ήταν ένας λάθος χειρισμός κατά τη διάρκεια μιας τόσο απαιτητικής και ριψοκίνδυνης άσκησης, σε χαμηλό ύψος, μόλις 100μ από την επιφάνεια της θάλασσας, με σκληρούς ελιγμούς και μεγάλες ταχύτητες; Πηγές από το αεροπορικό επιτελείο αναφέρουν ότι φως στα αίτια του δυστυχήματος θα ρίξουν κομμάτια του αεροσκάφους, τυχόν ευρήματα από τα συντρίμμια που αναζητούνται, όπως οι ενδείκτες των οργάνων του πιλοτηρίου και οι κινητήρες, που εφόσον βρεθούν οι εμπειρογνώμονες θα μπορούν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για το αν λειτουργούσαν (οι κινητήρες) τα ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν το αεροσκάφος «καρφωθεί» στη θάλασσα.

Ο αντιπτέραρχος εα Γιώργος Γερούλης, που στο παρελθόν ως ιπτάμενος εν ενεργεία είχε απαιτηθεί να ενεργοποιήσει το αυτόματο σύστημα εκτίναξης, μας εξηγεί ότι «η διάρκεια αντιμετώπισης του ενδεχόμενου μηχανικού προβλήματος ή κάποιου άλλου γεγονότος ήταν ελάχιστη έως μηδενική με δεδομένο ότι το ύψος της πτήσης ήταν 100 μέτρα και η ταχύτητα που πετά το αεροπλάνο σε αυτή τη φάση είναι περίπου 220 μέτρα το δευτερόλεπτο. Όταν λοιπόν χρειάζεσαι λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο για να μπεις στη θάλασσα από εκεί, σε αυτό τον χρόνο δεν μπορείς να ανταποκριθείς».

O αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μαζί με τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά επισκέφθηκαν την οικογένεια του 29χρονου υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα στην Τρίπολη, για να εκφράσουν τα θερμά τους συλλυπητήρια. Όπως είπε ο πατέρας του εκλιπόντος υποσμηναγού, αμέσως μετά την επίσκεψη της στρατιωτικής ηγεσίας, σε δημοσιογράφους: «Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μού είπε “οτιδήποτε χρειαστείτε σαν οικογένεια, οποιαδήποτε βοήθεια, είμαστε πρόθυμοι να σας το δώσουμε. Να μην έχετε κανέναν ενδοιασμό”».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.