, Παρασκευή
27 Ιανουαρίου 2023

Τα εγκαίνια του 13ου Φεστιβάλ μελιού και προϊόντων Μέλισσα

Με συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του 13ου Φεστιβάλ Μελιού και προϊόντων μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το οποίο θα διαρκέσει έως και την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, έχοντας ως τιμώμενη Περιφέρεια την Πελοπόννησο.

«Η ελληνική φύση χωρίς τη μέλισσα δεν υπάρχει» δήλωσε κατά τον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου. Όπως είπε, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου «να απευθυνθούμε στο υπουργείο Οικονομικών» για να ενισχυθούν οι μελισσοκόμοι, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Επισήμανε ότι ο κλάδος της μελισσοκομίας αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων, αλλά και της νοθείας στο μέλι, για την αντιμετώπιση των οποίων έχουν γίνει ήδη ενέργειες όπως το ηλεκτρονικό μελισσοκομικό μητρώο.

Τέλος, ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε ότι «το ελληνικό μέλι έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες» και για αυτό πρέπει «να εξαφανίσουμε τη μάστιγα των παράνομων ελληνοποιήσεων και της νοθείας».

«Σε αυτές τις δύσκολες εποχές οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας να στηρίξουμε τους μελισσοκόμους μας και τη μελισσοκομία» δήλωσε από την πλευρά της η γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλόγηρου, προσθέτοντας ότι «δεν είναι μόνο ευθύνη, αλλά και υποχρέωση για το αύριο».

Στα εγκαίνια του φεστιβάλ παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, σύσσωμο το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), αντιπεριφερειάρχες από πολλές περιοχές της χώρας αλλά και επαγγελματίες του κλάδου.

Πλήθος κόσμου στο φεστιβάλ

Μετά από δυο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν και να αγοράσουν εξαιρετικά σπάνιες ποικιλίες μελιού και προϊόντων μέλισσας.

Οι 300 μικροί Έλληνες παραγωγοί που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, θα παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό μοναδικές ποικιλίες, όπως πευκοθυμαρόμελο Κρήτης, μέλι με Superfoods, μέλι Π.Ο.Π Ελάτης Βυτίνας, μέλι από την Κάλυμνο, μέλι ‘Αναμα Ικαρίας, Σουσούρα Χαλκιδικής, μέλι χαρουπιάς, μέλι γλυκάνισου & μάραθου, μέλι λεβάντας κ.ά..

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου θα διοργανωθεί σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ) και το τμήμα Μελισσοκομίας του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ το 13ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, με θέμα «Κλιματική αλλαγή και παραγωγικότητα μελισσοσμηνών – Προσαρμογή γενετικού υλικού».