Όλα τα κόμματα συμφωνούν στα μέτρα για τις αποζημιώσεις από το δυστύχημα των Τεμπών. Εκτός από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θα στηρίξει τα μέτρα της κυβέρνησης, αίροντας μόνο για αυτό το νομοσχέδιο την αποχή από τις ψηφοφορίες. Έτσι, θα υπάρξει ευρεία συναίνεση στην ψήφιση των μέτρων στη Βουλή, τα οποία μεταξύ άλλων έχουν ως εξής:
Της Στέλλα Μιχαήλ
* Χορηγείται ειδική σύνταξη 1.655 ευρώ σε όσους έπαθαν μόνιμη αναπηρία ποσοστού 50% και άνω λόγω του σιδηροδρομικού δυστυχήματος καθώς και στις οικογένειες όσων απεβίωσαν από το συμβάν αυτό.
* Απαλλάσσονται από τον φόρο κληρονομιάς τα περιουσιακά στοιχεία όσων απεβίωσαν ή αγνοούνται.
* Διαγράφονται αυτοδικαίως οι ανεξόφλητες οφειλές των πληγέντων, καθώς και των στενών συγγενικών τους προσώπων.
* Καλύπτονται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ οι δαπάνες νοσηλείας και αποκατάστασης των τραυματιών.
* Διορίζονται σε κενή οργανική θέση στο Δημόσιο σύζυγοι και συγγενείς μέχρι β’ βαθμού προσώπων που απεβίωσαν λόγω του δυστυχήματος.
* Εισάγονται ρυθμίσεις που αφορούν τους φοιτητές και τους υποψήφιους για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι επέβαιναν στις αμαξοστοιχίες του τρένου.
Με το ίδιο νομοσχέδιο:
* Γίνεται κακούργημα από πλημμέλημα η κλοπή σιδηροδρομικού υλικού.
* Αυστηροποιούνται οι ποινές για τους οδηγούς που παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας ή οδηγούν στις Λωρίδες Εκτάκτου Ανάγκης (ΛΕΑ).
Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε ότι το δυστύχημα αυτό είναι ο ορισμός των ανθρώπινων λαθών, τονίζοντας ότι υπήρχαν τουλάχιστον έξι ασφαλιστικές δικλίδες που δεν χρησιμοποιήθηκαν. Για τον μοιραίο σταθμάρχη είπε ότι η αρμόδια επιτροπή του ΟΣΕ ήταν αυτή που τελικά τον ενέκρινε για τη θέση και ότι στον νόμο της κινητικότητας δεν υπάρχει όριο ηλικίας, αφήνοντας σαφείς αιχμές και για τον ρόλο της ΡΑΣ που θυμήθηκε όψιμα το θέμα της εκπαίδευσης των σταθμαρχών. Τόνισε δε ότι το δυστύχημα έχει να κάνει με το Δημόσιο και όχι με την ιδιωτική εταιρεία Hellenic Train και ότι η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει το βαθύ κράτος του Δημοσίου και να αξιολογεί τους υπαλλήλους. Χαρακτήρισε γενναία την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή που ανέλαβε κρίματα και αμαρτίες προκατόχων του και ευθύνη μεγαλύτερη από αυτή που του αναλογεί.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL








