, Τετάρτη
30 Νοεμβρίου 2022

Θέρμανση από… κουκούτσια

Σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης στρέφονται οι καταναλωτές για να «γλιτώσουν» χρήματα ενόψει του χειμώνα που έρχεται επιλέγοντας … κουκούτσια ελιάς και ροδακίνου για να ζεσταθούν!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΑΤΣΟΥ

Στροφή σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, μετά από την ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη. «Θραύση» στην ελληνική αγορά κάνουν τα κουκούτσια από ελιά και ροδάκινο, καθώς μεγάλη μερίδα καταναλωτών πλέον τα προτιμά, προκειμένου να ζεσταθεί οικονομικότερα τον φετινό χειμώνα. Με την ενεργειακή κρίση να προκαλεί «πονοκέφαλο» στα νοικοκυριά, η θέρμανση από… κουκούτσια κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην αγορά ενέργειας, με την αύξηση στις παραγγελίες αγγίζει το 200% συγκριτικά με πέρσι.

«Με τις τιμές που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε ρεύμα, αέριο, πετρέλαιο και στα υπόλοιπα καύσιμα, οι καταναλωτές έχουν στραφεί σε άλλες εναλλακτικές μορφές θέρμανσης για να ζεσταθούν τον χειμώνα. Η θέρμανση από κουκούτσια που τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιούνταν κατά κύριο λόγο στα θερμοκήπια, πλέον χρησιμοποιείται σε σπίτια της Θεσσαλονίκης και σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς μπορούν επαρκώς να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες των καταναλωτών», αναφέρει στην εφημερίδα «Karfitsa», ο Άγγελος Κουτούλας, ιδιοκτήτης συσκευών θέρμανσης στο Καλοχώρι, Θεσσαλονίκης.

Τα κουκούτσια από ελιά και ροδάκινο, ύστερα από εξειδικευμένη επεξεργασία (εκπυρήνωση) καθαρίζονται, ώστε να μείνει μόνο το ξύλο, δίνοντας ένα οικολογικό βιοκαύσιμο χαμηλού κόστους με υψηλή θερμοδυναμική αξία και χαμηλή σε τέφρα της τάξεως του 3%. Τα καυσαέρια από την καύση τους δεν δημιουργούν προβλήματα ρύπανσης, αφού δεν περιέχουν θείο ή άλλες ρυπογόνες ουσίες.

Τα επεξεργασμένα κουκούτσια που διατίθενται προς πώληση μπαίνουν σε λέβητα βιομάζας -το κόστος του οποίου αγγίζει τα 1.000 με 1.500 ευρώ- και μπορούν να ζεστάνουν επαρκώς ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων.

«Η θέρμανση από κουκούτσια ελιάς είναι γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια στην επαρχία, κυρίως για τη θέρμανση θερμοκηπίων, αλλά και των σπιτιών, πλέον έγινε δημοφιλής και στα αστικά κέντρα, λόγω της κρίσης στην ενέργεια», αναφέρει στην «Κ», ο Γιώργος Μάρδας, ιδιοκτήτης εταιρείας παραγωγής και επεξεργασίας ελιάς στη Χαλκιδική. Όπως αναφέρει ο κ. Μάρδας, τα ελαιοτριβεία προμηθεύονται τα κουκούτσια ελιάς και τα επεξεργάζονται, ώστε να μπορούν να παρέχουν επαρκή θέρμανση στους καταναλωτές.

200% αύξηση στις παραγγελίες

Σύμφωνα με τον κ. Άγγελο Κουτούλα, η θέρμανση από κουκούτσια προσελκύει όλο και περισσότερους τους καταναλωτές. «Το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί κατακόρυφη αύξηση στις παραγγελίες, που αγγίζει το 200%, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες», υπογραμμίζει ο κ. Κουτούλας και υποστηρίζει ότι, η θέρμανση από το κουκούτσι ελιάς και ροδάκινου είναι η πιο οικονομική. «Ο τόνος πέλετ στοιχίζει πλέον 800 ευρώ, ενώ ο τόνος από κουκούτσι ελιάς 270 ευρώ. Η διαφορά στην τιμή κάνει τον καταναλωτή να προτιμά αυτή την εναλλακτική πηγή θέρμανσης» τονίζει ο κ. Κουτούλας και προσθέτει ότι, η θερμιδική απόδοση είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με τα πέλετ. Όπως εξηγεί, τα οφέλη είναι πολλαπλά, η μείωση του κόστους θέρμανσης, η μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος κι επιπλέον αποτελεί ένα προϊόν το οποίο δεν μπορεί να νοθευτεί.

Θερμικές Αποδόσεις

ΥλικόΘερμική Απόδοση
Κουκούτσι Ελιάς/ Ροδάκινου6.500 kcal
Πέλετ4.000 kcal
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA