, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε το 41o Φεστιβάλ Βιβλίου

Τα επίσημα εγκαίνια του 41ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που φέτος είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, πραγματοποιήθηκαν απόψε στην Παραλία της πόλης, δίπλα στον Λευκό Πύργο.

Στη φετινή διοργάνωση, που θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιουλίου, μετέχουν 200 εκδότες, ενώ στους πάγκους των περιπτέρων του Φεστιβάλ υπάρχουν περισσότεροι από 40.000 τίτλοι βιβλίων.

Χαιρετίζοντας την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας -Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης επισήμανε ότι το βιβλίο αποτελεί σταθερή και αναντικατάστατη αξία, και πρόσθεσε: «Η επιλογή σας να αφιερώσετε το φετινό φεστιβάλ στη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την πιο βαριά συμφορά στη νεότερη ιστορία του Έθνους μας, αναδεικνύει την έγνοια σας να παραμείνει ζωντανή η μνήμη για το βίαιο ξερίζωμα του Ελληνισμού από τις προαιώνιες εστίες του, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Αποδεικνύει ταυτόχρονα ότι η μεγάλη αυτή πληγή στο σώμα της σύγχρονης Ιστορίας μας εξακολουθεί να εμπνέει τους δημιουργούς του πνευματικού πολιτισμού, που με το έργο τους μεταλαμπαδεύουν στις νεότερες γενιές τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά που λάμπρυναν την πορεία μας στους αιώνες. Υπογραμμίζει τη δύναμη των γραμμάτων και του πολιτισμού στην ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού και τη διατήρηση της εθνικής μας συνείδησης. Υπενθυμίζει ταυτόχρονα, ότι μπορεί ο Μικρασιατικός χώρος, λίκνο της ελληνικής φιλοσοφίας, των επιστημών, των τεχνών και της Ορθοδοξίας να έχασε το φως του μετά το 1922, αλλά οι Μικρασιάτες μέσα σε λίγα χρόνια, κατάφεραν να ριζώσουν και να ευημερήσουν ξανά στη νέα πατρίδα, στη γη της Μακεδονίας, στη γη της μητροπολιτικής Ελλάδας».

«Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δίνει με μεγάλη χαρά το παρών στο Φεστιβάλ Βιβλίου, ένα θεσμό που έχει συμπληρώσει 41 χρόνια, γεγονός διόλου αμελητέο για τη διαχρονικότητά του αλλά και την αποδοχή και την αγάπη του κοινού προς αυτό» ανέφερε η γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας συνεχάρη τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, Χαράλαμπο Μπαρμπουνάκη και τους συνεργάτες τους γιατί κατάφερε να αναβαθμίσει και να μεγαλώσει το Φεστιβάλ που πρωταγωνιστεί εδώ και 41 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. «Η παρουσία της Γενικής Γραμματέως Σύγχρονου Πολιτισμού δείχνει ότι η Πολιτεία αντιλαμβάνεται τη σπουδαιότητα της υποστήριξης τέτοιων Φεστιβάλ, ειδικά όταν πια αποδεδειγμένα μετά από 41 χρόνια και με τη στήριξη του κόσμου δίνει το στίγμα του από τη Θεσσαλονίκη» πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε ότι το Φεστιβάλ Βιβλίου μαζί με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου αποτελούν σταθερές αξίες για τον πολιτισμό στην πόλη. «Ας έρθουν όλοι οι Θεσσαλονικείς και αυτό το καλοκαίρι να απολαύσουν πάνω από 200 εκδότες, πάνω από 40.000 τόμους βιβλίων σε μια πραγματικά πανδαισία βιβλιοδεσίας παραγωγής βιβλίου και γνώσης και πολιτισμού» σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.