, Σάββατο
24 Φεβρουαρίου 2024

Θεσσαλονίκη: Εγκαταστάθηκε ο πρώτος μετεωρολογικός σταθμός – 16 πανελλαδικά

Ο πρώτος από τους 16 συνολικά μετεωρολογικούς σταθμούς που θα βοηθήσουν στη συλλογή μετεωρολογικών δεδομένων για την καλύτερη προσαρμογή της Θεσσαλονίκης στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες εγκαταστάθηκε στο 3ο δημοτικό σχολείο Διαβατών.

Όπως αναφέρει σε σχετική ενημέρωση ο προγνώστης Σάκης Αρναούτογλου, πρόκειται για το ευρωπαϊκό έργο CityCLIM, που αφορά στο κλίμα και στις μετεωρολογικές συνθήκες, το οποίο εφαρμόστηκε στη Θεσσαλονίκη, μετά και τη στήριξη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Σε αυτό το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον προγνώστη, θα υπάρξει μια καινοτομία μιας και σημαντικό ρόλο θα μπορούν να παίξουν και οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς καθώς σε λίγο καιρό θα τους ζητηθεί να βρουν τους πολίτες-συλλέκτες δεδομένων καιρού.

Οι συμμετέχοντες πολίτες της Θεσσαλονίκης θα κυκλοφορούν με έναν μικρό αισθητήρα στις συνήθεις διαδρομές τους μέσα στην πόλη, συλλέγοντας δεδομένα για το αστικό κλίμα. Το Κέντρο Περιβαλλοντικών Ερευνών στη Θεσσαλονίκη θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα αυτά για επιστημονικούς σκοπούς, η δε πόλη για έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

«Οπότε όσοι ενδιαφέρεστε μείνετε συντονισμένοι! Αντε, και στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας μας σιγά σιγά» σημειώνει ο κ. Αρναούτογλου και πέραν του Περιφερειάρχη εκφράζει τις ευχαριστίες του στη διεύθυνση του σχολείου και στον Χρυσόστομο Παράνο, Γεωλόγο – Μετεωρολόγο και επιστημονικό συνεργάτη του προγράμματος.