, Σάββατο
09 Δεκεμβρίου 2023

Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση διάσωσης του «Βέλους» με δύτη και γερανό (ΦΩΤΟ+Video)


Ξεκίνησε από το πρωί της Κυριακής η επιχείρηση διάσωσης του ιστορικού αντιτορπιλικού «Βέλος» στη Νέα παραλία Θεσσαλονίκης, το οποίο «χτυπήθηκε» από την θαλασσοταραχή λόγω της μανίας των ανέμων.

Γερανός και δύτης βρίσκονται στο σημείο όπου είναι αγκυροβολημένο το αντιτορπιλικό προκειμένου να τοποθετήσουν τις προστατευτικές μπάλες ανάμεσα στο ντεκ και στο πλοίο.


Με την βοήθεια του γερανού τοποθετείται και σκάλα προκειμένου το πλήρωμα του πλοίου να μπορέσει να κατέβει από αυτό.

Οι φθορές που έχει υποστεί το ιστορικό βέλος έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και στην πολιτική σκηνή.
Σε δήλωσή του ο βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Ευάγγελος Αποστολάκης ανέφερε: «Όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα, τα οποία συνοδεύονται και από φωτογραφικό υλικό, το αντιτορπιλικό (Α/Τ) «Βέλος», σύμβολο του Αντιδικτατορικού αγώνα και πλωτό μουσείο του Πολεμικού Ναυτικού, χτυπήθηκε με σφοδρότητα από την κακοκαιρία με αποτέλεσμα να προκληθεί ρήγμα στη πρύμνη του πλοίου. Το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, όπου και είναι εκτεθειμένο στον καιρό. Είναι επιτακτική η ανάγκη να μεταφερθεί το «Βέλος» στο πλησιέστερο λιμάνι προκειμένου να προστατευθεί, αλλά και να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες εργασίες για να αποκατασταθούν οι βλάβες που έχουν προκληθεί. Όπως, επίσης, είναι αναγκαίο να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες υπό τις οποίες το πλοίο για δεύτερη φορά βρέθηκε σε κίνδυνο. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διαφυλάξει το ιστορικό αυτό πλοίο, σύμβολο του αγώνα ενάντια στη δικτατορία και να μεριμνήσει για τη μεταφορά του στη θέση που ανήκει, δηλαδή στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης».

Ανακοίνωση εξέδωσε Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α.)1967-1974, με την οποία ζητά την ασφαλή επιστροφή του πλοίου- μουσείου «Βέλος» στην προβλεπόμενη θέση του, στο «Πάρκο ναυτικής παράδοσης» στο Π. Φάληρο.