, Τρίτη
18 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: «Έρχεται» δωρεάν προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος

Στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας συμμετέχει και φέτος όπως κάθε χρόνο ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Κάθε χρόνο διοργανώνονται διάφορες δράσεις, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τη σημασία της στοματικής υγείας, την άρρηκτη σύνδεσή της µε τη γενική υγεία και τα οφέλη της διατήρησης της καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας σε όλες τις ηλικίες. Το μήνυμα φέτος είναι «Περήφανοι Μια Ζωή Για το Στόμα Μας».

Οι δράσεις του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης φέτος ξεκίνησαν και θα εμπλουτιστούν και στο υπόλοιπο της χρονιάς με κεντρικό άξονα την εξωστρέφεια και την προώθησης του μηνύματος της ΠΗΣΥ 2023.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:

1. Διοργανώθηκε και εκτελείται διαφημιστική καμπάνια ντύνοντας λεωφορεία του ΟΑΣΘ, του μοναδικού μέσου μαζικής μεταφοράς της πόλης μας με κεντρικό μήνυμα «Στόμα υγιές, Σώμα υγιές – Επισκέψου τον Οδοντίατρο σου» μεταφέροντας το μήνυμα σε κάθε γειτονιά της Θεσσαλονίκης.

2. Θα διενεργηθεί δωρεάν στοματολογικός έλεγχος/ενημέρωση για την στοματική και τη σύνδεση της με την γενική υγεία στο κοινό από συμμετέχοντες οδοντιάτρους μέλη του ΟΣΘ στα ιατρεία τους κατόπιν ραντεβού.

3. Διοργανώνεται η προβολή της παιδικής παράστασης «Το Δρακούκι», μία παραγωγή του ΟΣΘ του παιδικού μυθιστορήματος της συγγραφέως Ανθής Σαμαρτζίδου με θέμα την πρόληψη της στοματικής υγείας και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας δημοτικού, Η προβολή θα γίνει σε κέντρα και ιδρύματα φιλοξενίας παιδιών, καθώς και σε ΚΔΑΠ Δήμων της πόλης μας και διανομή ενημερωτικού υλικού στους συμμετέχοντες.

4. Διοργανώνονται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Περιοδοντολογίας, της Οδοντιατρικής Σχολής ΑΠΘ, επισκέψεις σε ΚΑΠΗ δήμων της Θεσσαλονίκης προκειμένου να δοθούν ενημερωτικές ομιλίες για την σύνδεση της καλής στοματικής υγείας με την γενική υγεία.

Οι δράσεις θα συνεχίζονται και θα εμπλουτίζονται όλον τον χρόνο και μπορείτε να ενημερώνεστε για αυτές από την ιστοσελίδα του ΟΣΘ www. osth.gr.

«Φιλοδοξία µας είναι να παροτρύνουμε τους ανθρώπους να παίρνουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για τη στοματική τους υγεία. Με γνώμονα αυτό, ενθαρρύνουμε όλους, να υιοθετήσουν καλή στοματική υγιεινή στην καθημερινότητά τους, να επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρο, να καθιερώσουν μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, να περιορίσουν την κατανάλωση ζάχαρης, να απέχουν από τη χρήση καπνού και να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ. Ένα υγιές στόμα αποτελεί ζωτικό και αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας και της ευεξίας του ανθρώπου και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε στιγμή της καθημερινής µας ζωής: όταν απολαμβάνουμε ένα γεύμα, όταν κουβεντιάζουνε µε το γείτονά µας, όταν γελάμε µε την οικογένεια, την παρέα και τους φίλους µας, όταν τραγουδάμε, όταν φιλάμε τους αγαπημένους µας, όταν νιώθουμε στα καλύτερα µας… Για αυτούς και για άλλους τόσους λόγους, η διατήρηση της καλής στοματικής υγείας σε όλες τις ηλικίες είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αντιθέτως, η κακή στοματική υγεία επηρεάζει τις καθημερινές µας δραστηριότητες, τις οποίες δεν θα πρέπει να τις θεωρούμε δεδομένες. Αν και τα νοσήματα του στόματος μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό, ο αριθμός των ανθρώπων που επηρεάζεται από αυτά παραμένει απαράδεκτα υψηλός. Εκτιμάται ότι τα νοσήματα του στόματος επιβαρύνουν σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας του 2023 είναι η τελευταία χρονιά της τριετούς εκστρατείας που έφερε τον ενιαίο κεντρικό τίτλο ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ. Το μήνυμα αυτό αποτελεί ένα κάλεσμα ενδυνάμωσης για ανάληψη δράσης ώστε οι άνθρωποι να εκτιμήσουν την αξία της στοματικής υγείας και να ενδιαφερθούν για αυτήν. Το 2021 εστιάσαμε στη θεμελιώδη σημασία της στοματικής υγείας για τη γενική υγεία. Το 2022 εστιάσαμε στους λόγους για τους οποίους η στοματική υγεία είναι απαραίτητη για την ευτυχία και την ευεξία του ατόμου. Το 2023 εστιάζουμε στη σημασία της φροντίδας του στόματός µας σε κάθε ηλικία ώστε, όπως επισημαίνει το φετινό μήνυμα της Ημέρας, να είμαστε: “ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΑΣ”», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.