02:58, Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε μεγάλη σπείρα απατεώνων με λεία εκατομμυρίων

Μεγάλη σπείρα που εξαπατούσε εταιρείες και επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Η εγκληματική οργάνωση κατόρθωσε να εξαπατήσει δεκάδες επιχειρήσεις, με τη λεία από τις απάτες της να ανέρχεται σε περίπου 2,7 εκ. ευρώ.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα τρία ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης ίδρυσαν συνολικά εννέα εταιρείες – μορφώματα (Μονοπρόσωπες Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες – Μ.Ι.Κ.Ε.) σε ονόματα μελών της ή χρησιμοποίησαν τέσσερις προϋπάρχουσες εταιρείες και ενοικίαζαν αποθηκευτικούς χώρους και γραφεία, προκειμένου να προσδίδουν κύρος και να δημιουργείται η εικόνα υγιών εταιρειών. Το αποτέλεσμα ήταν αποτέλεσμα να πείθουν άλλες εταιρείες να επέλθουν σε κάποιου είδους συναλλαγή μαζί τους.

Στη συνέχεια, είτε με τη χρήση ακάλυπτων επιταγών, είτε με την χρήση πλαστών τραπεζικών αποδεικτικών κατάθεσης χρηματικών εμβασμάτων, αποσπούσαν τα εμπορεύματα από τις επιχειρήσεις – θύματα, χωρίς στην πραγματικότητα να καταβάλουν το αντίτιμο, τα οποία στη συνέχεια πωλούσαν σε χαμηλότερες τιμές σε τρίτους.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 29 μελών του κυκλώματος, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, υπεξαίρεση, απάτη σε βαθμό κακουργήματος από κοινού, κατ΄επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, παράβαση νομοθεσίας περί επιταγών και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η σχετική δικογραφία υποβλήθηκε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.