, Τρίτη
30 Μαΐου 2023

Θεσσαλονίκη: Φθορές στο αντιτορπιλικό «ΒΕΛΟΣ» από τους ισχυρούς ανέμους (ΦΩΤΟ)

Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στη Θεσσαλονίκη, χθες Τρίτη, είχαν ως αποτέλεσμα να προκαλέσουν φθορές στο ιστορικό αντιτορπιλικό “ΒΕΛΟΣ”.

Το αντιτορπιλικό έχει δέσει εδώ και καιρό στον Θερμαϊκό Κόλπο, στη Νέα Παραλία.

Σε ανάρτησή του, ο ποιητής και πεζογράφος Μανώλης Ξεξάκης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι “έσπασαν οι κάβοι των μπαλονιών, ο καπετάνιος έβγαλε τους ναύτες στην παραλία, ο ίδιος έμεινε απάνω, και το βαπόρι κοπανιόταν στο ντόκο ανηλεώς”.

Η ανάρτηση του κ. Ξεξάκη:

“Το μαϊστράλι, ο ΒΔ άνεμος, έχει υμνηθεί περισσότερο από όλους τους ανέμους στα παλαιότερα τραγούδια και ποιήματα, επειδή βοηθούσε στη ναυσιπλοϊα με πανιά.

Σήμερα τρύπησε και το ιστορικό αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ, που τώρα -παροπλισμένο- λειτουργεί ως μουσείο αντιδικτατορικού αγώνα στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Έσπασαν οι κάβοι των μπαλονιών, ο καπετάνιος έβγαλε τους ναύτες στην παραλία, ο ίδιος έμεινε απάνω, και το βαπόρι κοπανιόταν στο ντόκο ανηλεώς.

Έσπασε το ξύλινο κράσπεδο, έσπευσε ναυαγοσωστικό που το έδεσε καλύτερα σε ποντισμένη σημαδούρα, συν που το κρατούσε κάποιες ώρες για να μην το πλαγιάσει το γεμάτο 7άρι με ριπές 77 Km/h”.