, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη – Κ. Ζέρβας: «Η Θεσσαλονίκη θυμάται, τιμά, διεκδικεί»

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας άναψε τη «Φλόγα της Μνήμης» για την επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού: «Η Θεσσαλονίκη θυμάται, τιμά, διεκδικεί»

«H Θεσσαλονίκη θυμάται, τιμά, διεκδικεί. Δεν ξεχνά τις χιλιάδες των θυμάτων που χάθηκαν πριν από 103 χρόνια -353.000 Έλληνες. Δεν ξεχνά τις χιλιάδες των προσφύγων, γιατί αυτοί συνέβαλαν καθοριστικά στην αναγέννησή της. Στην πόλη αυτή, στις γειτονιές της, τα γεγονότα εκείνα δεν σταμάτησαν ποτέ να εξιστορούνται. Η λύρα δεν σίγησε ποτέ. Το τραγούδι του Πόντου είναι πάντοτε στα αφτιά μας. Η φλόγα δεν έσβησε ποτέ και ποτέ δεν πρόκειται να σβήσει. Γιατί οι Έλληνες γνωρίζουμε καλά πως λαός που ξεχνά την ιστορία του, ξεχνά τις καταβολές του, ξεχνά από πού έρχεται και ποιος είναι δεν μπορεί να σταθεί ούτε στο παρόν μα ούτε και στο μέλλον. Και εμείς θέλουμε να σταθούμε».

Το παραπάνω μήνυμα έστειλε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ανάβοντας χτες (18/05) βράδυ τη «Φλόγα της Μνήμης» για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, στο πλαίσιο επετειακής εκδήλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, που οργανώθηκε στον χώρο του μνημείου για τη Γενοκτονία, στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Η γεμάτη συμβολισμούς εκδήλωση του Δήμου Θεσσαλονίκης ήταν ενταγμένη στη σχετική επετειακή δράση του «Δικτύου Πόλεων με κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής» της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

«Όλοι οι Δήμοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τη διεθνοποίηση, για την ηθική δικαίωση, για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Να είμαστε όλοι μαζί μια γροθιά σε αυτήν την προσπάθεια μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι την τελική νίκη», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Την εκδήλωση πλαισίωσε με χορευτικό δρώμενο το τμήμα ελληνικών χορών του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ συγκίνησαν το μοιρολόι συνοδεία ποντιακής λύρας που ακούστηκε από φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αλλά και ο ιστορικός λόγος του Λεωνίδα Ιασονίδη για τη Γενοκτονία που αναγνώστηκε από τον ηθοποιό του ΚΘΒΕ Ν. Νικολάου.

Στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ η επετειακή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.