, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: «Μουσικό» ημερολόγιο για το 2023 με τα τραγούδια του Βαρδάρη

Φύσηξε ο Βαρδάρης και …ενέπνευσε. Μουσική, τραγούδια, εικαστικά και κείμενα με σημείο αναφοράς την εμβληματική γειτονιά της Θεσσαλονίκης, αφιερωμένα σε κάθε έναν από τους δώδεκα μήνες του νέου έτους, περιλαμβάνονται σε ένα χρηστικό ημερολόγιο για το 2023. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η «Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη» του «Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας» ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το ημερολόγιο «Φύσηξε Βαρδάρης», που επιμελείται ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης.

«Για το έτος 2023 επικεντρωθήκαμε στις μουσικές του Βαρδάρη. Μετά από έρευνα των μελών της ομάδας μας, ετοιμάσαμε μία λίστα τραγουδιών που αναφέρονται στην περιοχή ή γενικότερα στη Θεσσαλονίκη και τη στείλαμε σε μουσικούς από τους οποίους ζητήσαμε να επιλέξουν ένα από αυτά τα τραγούδια για να το διασκευάσουν», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκπαιδευτικός, υπεύθυνη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας και της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη, Αναστασία Χαμαλίδου.

Με μεγάλη προθυμία οι Θεσσαλονικείς συνθέτες, τραγουδοποιοί, μουσικοί και ερμηνευτές επέλεξαν το τραγούδι που …προκάλεσε την έμπνευσή τους, μπήκαν στο στούντιο και το ετοίμασαν βάζοντας την προσωπική τους αισθητική. Συγκεκριμένα, οκτώ νέες εκτελέσεις γνωστών τραγουδιών που αναφέρονται στον Βαρδάρη παρουσιάζονται από τους Γιώργο Καζαντζή, Μπάμπη Παπαδόπουλο, Παύλο Παυλίδη, Φώτη Σιώτα, αλλά και τα μουσικά σχήματα Πριγκηπέσσα, Ρουμπαγιάτ και Stringless, όπως και τη μουσική ομάδα του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας με τη συμμετοχή της Δέσποινας Παγιούλα. Τους μήνες του χρόνου συμπληρώνουν τρεις πρωτότυπες συνθέσεις των Γιάννη Αγγελάκα, Θωμά Κοροβίνη και Κώστα Μακρυγιαννάκη, καθώς και δύο πρώτες εκτελέσεις εμβληματικών τραγουδιών για τον Βαρδάρη, όπως «Ο ξένος» του Αργύρη Μπακιρτζή και το εμβληματικότερο όλων «Φύσηξε ο Βαρδάρης» του Νίκου Παπάζογλου.

«Το ημερολόγιό μας φέτος περιλαμβάνει ένα CD με τη συγκεκριμένη συλλογή, ενώ για αυτούς που επιθυμούν να το ακούσουν από τον υπολογιστή ή το κινητό τους, υπάρχει ένας μοναδικός κωδικός για να το κατεβάσουν», αναφέρει η κ. Χαμαλίδου. Στις σελίδες του ημερολογίου, πριν από κάθε μήνα αναγράφονται οι στίχοι του τραγουδιού που έχει αφιερωθεί σ’ αυτόν, όπως και οι συντελεστές του, ενώ στη διπλανή σελίδα, τρεις εικαστικοί δίνουν εικόνα και χρώμα στους στίχους. «Τη λίστα με τα τραγούδια πήραν επίσης οι εικαστικοί Γιώργος Κεβρεκίδης, Αχιλλέας Μεσάικος και Κατερίνα Στόικου, που μέσα από τα έργα τους περιγράφουν το πώς φαντάστηκαν το κάθε τραγούδι. Έτσι συνδυάσαμε κάθε τραγούδι με ένα έργο», εξηγεί.

Μέσα στις σελίδες του ημερολογίου φιλοξενούνται επίσης εισαγωγικά κείμενα λογοτεχνών για τα τραγούδια του Βαρδάρη, τα ιστορικά μπουζουκτσίδικα, τα καφέ αμάν, τα κάθε λογής κέντρα διασκέδασης της περιοχής που συνέβαλαν στη μυθολογία της Θεσσαλονίκης ως ερωτικής πόλης και του Βαρδάρη ως της πιο αμαρτωλής περιοχής των Βαλκανίων. Δεν λείπουν σημαντικές προσωπικότητες, όπως του Ντίνου Χριστιανόπουλου, του Απόστολου Καλδάρα, του Μάρκου Βαμβακάρη, του Νίκου Παπάζογλου που μεγαλούργησαν μέσα και έξω από αυτά.

Το ημερολόγιο θα παρουσιαστεί στα μέσα του Δεκέμβρη στο Βαρδάρη και συγκεκριμένα στη στοά της Αμερικανικής Αγοράς. Η τιμή πώλησής του ανέρχεται στα 15 ευρώ, και με τα έσοδα θα συνεχιστούν οι πολλές και ποικίλες δράσεις του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας (ΠΠΑ).

Η …μικτή «Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη» με άτομα του προγράμματος εξάρτησης και κατοίκους της περιοχής

Το ΠΠΑ είναι πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, λειτουργεί με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ και στηρίζει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης από νόμιμες και παράνομες ουσίες και τυχερά παιχνίδια, καθώς επίσης και του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός τους. Το Πρόγραμμα είναι ανοιχτό και όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν. Από το 2016 στεγάζεται στην περιοχή του Βαρδάρη, ενώ ένα χρόνο αργότερα έκανε άνοιγμα στην κοινωνία και δημιουργήθηκε η «Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη», στην οποία συμμετέχουν άτομα που ζουν ή δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

«Αυτό που μας ενώνει είναι το έργο πάνω στο οποίο δουλεύουμε και όχι οι ιστορίες των ανθρώπων. Έτσι αίρονται και τα στερεότυπα για τα μέλη του προγράμματος τα οποία επανεντάσσονται στην κοινωνία», λέει η υπεύθυνη. «Όλες οι δράσεις μας έχουν ως στόχο να θυμίσουν ποιος είναι ο Βαρδάρης ποιοι ζούσαν εδώ. Είναι η πιο κεντρική περιοχή της πόλης και παρόλα αυτά δεν θα επιλέξει κάποιος να την επισκεφθεί, να την περπατήσει, να ψάξει ένα σπίτι εδώ. Για εμάς έχει πολύ μεγάλη σημασία, διότι εφόσον βρισκόμαστε εδώ και εφόσον θεωρούμε ότι πρέπει να συνδεόμαστε με την κοινότητα, πρέπει να γνωρίζουμε πού πατάμε», λέει η κ. Χαμαλίδου.

Σύμφωνα με την κ. Χαμαλίδου, όπως ο Βαρδάρης είναι παραμελημένος και η ομάδα μέσα από τις δράσεις της προσπαθεί να βγάλει την ιστορία του παραέξω, έτσι γίνεται και η προσπάθεια να ακουστούν οι φωνές των ανθρώπων – μελών της, που με πολύ ζόρι στέκονται όρθιοι και συνεχίζουν…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.