fbpx

, Σάββατο
27 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη όπως… Νέα Υόρκη!

apps

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ενημερωτική ημερίδα στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης η ανακοίνωση και ουσιαστικά η έναρξη του  τρίμηνου διαγωνισμού με τίτλο «Εφαρμογές για τη Θεσσαλονίκη: APPS4Thessaloniki», με συνεργαζόμενους φορείς το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδος που είναι παράρτημα του διεθνούς οργανισμού Open Knowledge Foundation, και της  Ερευνητικής Μονάδας Αστικής και Περιφερειακής Καινοτομίας (URENIO) το οποίο ανήκει στον τομέα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο διαγωνισμός θα έχει τρία σκέλη: α) τη δημιουργία ανοιχτών δεδομένων από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, β) την ανάπτυξη νέων εφαρμογών, οι οποίες θα κάνουν χρήση ανοιχτών δεδομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων οργανισμών της πόλης και γ) την προσαρμογή ήδη υπαρχουσών εφαρμογών ανοιχτού κώδικα στις ανάγκες της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια νέα μορφή εκδήλωσης, η οποία ξεκίνησε από τις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα από την πόλη της  Νέας Υόρκης ενώ ακολούθησαν και άλλες πόλεις  όπως το Άμστερνταμ, η Οτάβα και το Σικάγο με στόχο  την ενεργοποίηση  των πολιτών και κυρίως τη συμμετοχή τους για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των μεγαλουπόλεων στη σημερινή εποχή.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά  στη σημερινή εκδήλωση ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Γ. Μυλόπουλος: «Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ στην πόλη μας και από το δικό μας πανεπιστήμιο ξεκίνησε η πρώτη εφαρμογή Apps που έχει γίνει ποτέ για πανεπιστήμια στην Ελλάδα και αντέγραψε 2-3 μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ που έχουν κάνει τέτοιες εφαρμογές».

H πρωτοβουλία αυτή, που τοποθετεί τη Θεσσαλονίκη στον παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη, βασίζεται στην ενεργοποίηση του δυναμικού της πόλης για τη δημιουργία εφαρμογών web και κινητών τηλεφώνων. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, οι «Εφαρμογές για τη Θεσσαλονίκη»φιλοδοξούν να βελτιώσουν τη λειτουργία της πόλης παρέχοντας στους κατοίκους, τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις, νέες καινοτόμες υπηρεσίες με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Μιλώντας στην «Κ»ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης, Χασδάι Καπόν δήλωσε πώς «σήμερα είναι ένα ξεκίνημα για το δήμο Θεσσαλονίκης πολύ σημαντικό σε μία προσπάθεια που κάνουμε να μετατραπεί η πόλη σε μία «έξυπνη» πόλη μέσα από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση , την εφαρμογή συστημάτων  τα οποία θα διευκολύνουν την ζωή των πολιτών και των τουριστών στην  Θεσσαλονίκη γιατί αυτά θα προκύψουν ακριβώς μέσα από τα ίδια τα αιτήματα που οι ίδιοι οι δημότες θα καταγράψουν και θα ψηφίσουν ζητώντας έτσι λύση και διευκόλυνση στην καθημερινότητα τους.»

Μάλιστα, αναγνωρίζοντας τις δυσμενείς συνθήκες της εποχής αλλά και την ύπαρξη ενός κινήματος απόεπιχειρηματικότητας στην πόλη μας-όπως άλλωστε είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό στην  «Κ»- επισήμανε πώς «τέτοιες κινήσεις σαν τη σημερινή οι οποίες απευθύνονται σε νεανικό κυρίως κοινό  και σε νέους ανθρώπους δίνουν έστω μία μικρή ευκαιρία σε κάποιον να δημιουργήσει κάτι και αυτό είναι κάτι σημαντικό. Ο δήμος θα αναλάβει και να το εφαρμόσει  και να το θέσει σε λειτουργία. Δεν είναι επιχειρηματίας ο ίδιος και δεν πρέπει να είναι αλλά μπορεί να δημιουργεί και να λειτουργεί σαν καταλύτης σε αυτές τις προσπάθειες.»

Τέλος, και ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, χαιρετίζοντας την ενέργεια αυτή, τόνισε την σπουδαιότητα του όλου εγχειρήματος αναφέροντας μεταξύ άλλων πώς «ενθαρρύνει την εξωστρέφεια που συνίσταται στην έξυπνη προσαρμογή της διεθνούς καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη όσο και στην ικανότητα της Θεσσαλονίκης να δημιουργήσει λύσεις για τον εαυτό της που θα την καταστήσουν διεθνές σημείο αναφοράς».

Φωτογραφία025Φωτογραφία014

Φωτογραφία020

Φωτογραφία037

Φωτογραφία048

 Φωτογραφία039Φωτογραφία043

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.