, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Πλήθος κόσμου στη συγκέντρωση για τα 14 χρόνια από την δολοφονία Γρηγορόπουλου (ΦΩΤΟ+Video)

Πλήθος κόσμου συμμετέχει στην συγκέντρωση – πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για την επέτειο των 14 χρόνων από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στα Εξάρχεια, από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Το κάλεσμα έχει γίνει από άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου και συμμετέχουν φοιτητές και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Στη συγκέντρωση ακούγονται συνθήματα για τον 15χρονο Αλέξη, αλλά παράλληλα φωνάζουν και συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας με αφορμή τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά από όπλο αστυνομικού κατά την διάρκεια καταδίωξης που έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Στο κεντρικό πανό της συγκέντρωσης αναγράφεται με μεγάλα γράμματα η φράση «Να μην συνηθίσουμε τον θάνατο».

Η πορεία

Γύρω στις 19:00 η πορεία ξεκίνησε από την Καμάρα με κατεύθυνση το Συντριβάνι. Εκεί ήταν παρατεταμένες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Η πορεία μέσω της Εθνικής Αμύνης έφτασε στην Τσιμισκή, έπειτα έστριψε από την Ίωνος Δραγούμη και βρέθηκε ξανά επί της Εγνατίας με προορισμό την Καμάρα. Υπολογίζεται ότι στην πορεία συμμετέχουν πάνω από 2.000 άτομα.

Την πορεία ακολουθούν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, υπό τον φόβο επεισοδίων.

Φραγμός ΕΛ.ΑΣ. στην πορεία

Μετά από σχεδόν μια ώρα, αφού η πορεία πέρασε από κεντρικούς δρόμους κατέληξε στην Καμάρα. Εκεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί από την μια πλευρά της Εγνατίας στην άλλη, κόβοντας έτσι την πορεία, αποτρέποντας τους συγκεντρωμένους να προχωρήσουν προς τον δρόμο που οδηγεί στο campus του ΑΠΘ.

Στην συγκέντρωση – πορεία συμμετέχει και ο καλλιτέχνης Δημήτρης Ζερβουδάκης. «Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα συνταγματικά δικαιώματα και να σταματήσει η βία. Καταδικάζουμε τον τραυματισμό του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη», είπε μεταξύ άλλων.

Η δολοφονία Γρηγορόπουλου και ο σοβαρός τραυματισμός του 16χρονου Κώστα

Στις 6 Δεκεμβρίου 2008, ο νεαρός Α. Γρηγορόπουλος είχε πέσει νεκρός στα Εξάρχεια της Αθήνας από τα πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώντα Κορκονέα, γεγονός που είχε συγκλονίσει τότε όλη την Ελλάδα και είχε οδηγήσει σε βίαια επεισόδια, τόσο στην Αθήνα, όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Φέτος, η θλιβερή επέτειος του θανάτου του συνέπεσε με ένα παρόμοιο περιστατικό που διαδραματίστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, όπου ένας 16χρονος Ρομά τραυματίστηκε βαριά στο κεφάλι από σφαίρα αστυνομικού, στο πλαίσιο καταδίωξης. Ο ανήλικος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Από χθες η Θεσσαλονίκη «βράζει» με τους συγγενείς και φίλους τους 16χρονου να έχουν κατακλυστεί από οργή και θυμό για τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου Κώστα.

Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, τα πνεύματα ήταν τις τελευταίες ώρες είναι εξαιρετικά τεταμένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το βράδυ σημειώθηκαν επεισόδια τόσο έξω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όσο και σε πορεία κατά της αστυνομικής βίας στο κέντρο.

Επίσης, σήμερα το πρωί σημειώθηκαν επεισόδια έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, όπου οδηγήθηκε ο αστυνομικός που φέρεται να πυροβόλησε και να τραυμάτισε τον 16χρονο, όσο και το απόγευμα στο κτίριο της Διεύθυνσης Μεταγωγών Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.