, Σάββατο
18 Μαΐου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Προσπάθησαν να μπουν με αλυσοπρίονο σε χώρο με πυρηνικό αντιδραστήρα στο ΑΠΘ – «Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί» λέει ο πρύτανης (Video)

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», άγνωστοι που όπως αναφέρει πιθανότατα συμμετείχαν στην κατάληψη του ΑΠΘ, φέρεται να έσπασαν με αλυσοπρίονο το εξωτερικό περίβλημα της προστασίας που βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας της σχολής.

Όπως είπε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Φείδας, πρόκειται για ένα συμβάν που πιθανόν έγινε πριν από περίπου 1,5 μήνα.

Το μόνο που εντοπίστηκε είναι ένα σπασμένο λουκέτο σε πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο της Σχολής Θετικών Επιστημών, εκεί όπου βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας.

Ο Χαράλαμπος Φείδας ξεκαθαρίζει, μιλώντας στο thestival.gr, ότι δεν υπήρξε καμία διαρροή ραδιενέργειας και πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβεί, καθώς ο συγκεκριμένος πυρηνικός αντιδραστήρας χρησιμοποιείται μόνος για εκπαιδευτικούς λόγους.

«Πρόκειται για έναν υποκρίσιμο πυρηνικό αντιδραστήρα ο οποίος χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς λόγους από το 1974. Δεν τίθεται θέμα διαρροής ή ανάφλεξης. Υπόκειται σε όλους τους ρυθμιστικούς ελέγχους από την αρμόδια ελληνική και ευρωπαϊκή επιτροπή. Ο υποκρίσιμος πυρηνικός αντιδραστήρας φυλάσσεται σε υπόγειο χώρο όπου υπάρχει θωρακισμένη πόρτα. Πριν ενάμιση μήνα βρέθηκε σπασμένο λουκέτο πόρτας που οδηγεί στο υπόγειο. Δεν υπήρξε καμία άλλη παραβίαση. Δεν υπήρξε διαρροή ούτε υπάρχει δυνατότητα διαρροής καθώς χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί για προληπτικούς λόγους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας.

Το θέμα όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα ερευνά η αστυνομία.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.