, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Τι ανέφεραν Σ. Καλεντερίδης και Δ. Τσαϊλάς για τα ελληνοτουρκικά

Με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αδικοχαμένων πιλότων στης Πολεμικής μας Αεροπορίας, του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και του Υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, που έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα απαιτητικής εκπαιδευτικής άσκησης.

Το κοινό που αποτελείτο από δημότες και δημότισσες κάθε ηλικίας, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει για τρεις και πλέον ώρες δύο εμπεριστατωμένες διαλέξεις από τους διακεκριμένους αναλυτές, τον γεωστρατηγικό αναλυτή και εκδότη Σάββα Καλεντερίδη και τον υποναύαρχο ε.α., επιστημονικό συνεργάτη-ερευνητή στα Institute for National and International Security (INIS) και Strategy International Δημήτρη Τσαϊλά που ανέπτυξαν το θέμα: «Η Γεωπολιτική στον άξονα Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος».

Προλογίζοντας τους δύο ομιλητές ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης επισήμανε τη σημασία της θεματολογίας των φετινών διαλέξεων του ΛΕΠ λόγω και της επιθετικής πολιτικής που παρουσιάζει η Τουρκία και της έλλειψης ενημέρωσης που παρατηρείται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για θέματα γεωστρατηγικής στην περιοχή. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον που σημειώνουν οι διαλέξεις του κύκλου του ΛΕΠ με το κοινό να σπεύδει αν παρακολουθήσει κάθε κύκλο.

Στόχος της τουρκικής πολιτικής να εμπεδώσει το δόγμα της Γαλάζιας πατρίδας

Εύστοχη χαρακτήρισε την ιδέα να μπουν φέτος στο ΛΕΠ θέματα γεωπολιτικής την ώρα που ζούμε ιστορικές στιγμές, με τις μείζονες δυνάμεις παγκοσμίως να συγκρούονται και με την ολοκλήρωση της κρίσης να βαίνουμε προς έναν καινούργιο κόσμο, όπως παρατήρησε ο Σάββας Καλεντερίδης, αναφερόμενος στην παγκόσμια κατάσταση που επηρεάζει σε όλα τα επίπεδα και την Ελλάδα. Ο γεωστρατηγικός αναλυτής και εκδότης παρουσίασε μία αναδρομή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής έως το ’74, περίοδο κατά την οποία η Τουρκία, όπως είπε, «ακολουθούσε μία εσωστρεφή πολιτική χωρίς να αμφισβητεί θέματα εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας αλλά κυριαρχικά της δικαιώματα της πατρίδας μας στο Αιγαίο, πολιτική που ανετράπη με το Δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Θύμισε τη μεγάλη «κρίση του Χόρα», το πρωτόκολλο της Βέρνης το ’76, που έθετε στα 6 μίλια την υφαλοκρηπίδα, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που ακολούθησαν, την κρίση του ’87, την οποία «η τότε κυβέρνηση διαχειρίστηκε με απόλυτη επιτυχία», έως την κρίση των Ιμίων το ’96 και «την πολιτική ίσως αποστάσεων των ΗΠΑ που γκρίζαρε το Αιγαίο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε ακόμα αναλυτικά στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει διαχρονικά η Τουρκία, κάνοντας μία αναδρομή στην «αναρρίχηση» του Ερντογάν στην Προεδρία, τις επικείμενες εκλογές και τον συνασπισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης έναντι του Τούρκου προέδρου. Μίλησε επίσης, για την επιθετική πολιτική της Τουρκίας με τις διαρκείς παραβιάσεις του εναέριου ελληνικού χώρου, την εκμετάλλευση του μεταναστευτικού θέματος με συγκέντρωση πληθυσμών στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και τον κίνδυνο προσάρτησης των κατεχομένων, αλλά και την απομόνωσή της σε σχέση με τις μεσογειακές χώρες. Μία πρακτική που, όπως είπε, έδρασε θετικά για τη χώρα μας, η οποία μπόρεσε να εισχωρήσει περισσότερο και να βελτιώσει τις σχέσεις της με χώρες της Μεσογείου.

Ο κ. Καλεντερίδης σημείωσε ότι Τουρκία έχει μεθοδικά καλλιεργήσει στον Ακαδημαϊκό της κόσμο ως ισχύουσα άποψη ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η Τουρκία δεν θέλει κανέναν πόλεμο και κανένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα. Ο στόχος της είναι να εμπεδώσει de facto το Δόγμα της Γαλάζιας πατρίδας και να χωρίσει το Αιγαίο στη μέση». Σημείωσε δε ότι ο -εν λόγω- χάρτης φτάνει μέχρι τις εκβολές του Νέστου, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα έκανε μεγάλο λάθος που δεν προχώρησε σε διάβημα όταν έγινε η δημοσίευσή του. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «η χώρα μας θα πρέπει να κάνει διαβήματα και διαμαρτυρία στο ΝΑΤΟ για τις προκλήσεις της Τουρκίας κάθε μέρα!». Αναφορικά με τις εξοπλιστικές δαπάνες, σχολίασε ότι λόγω της γεωπολιτικής μας θέσης και της γειτνίασης με μία χώρα που εφαρμόζει επιθετική εξωτερική πολιτική, οφείλουμε να επενδύουμε σε εξοπλισμούς. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η χώρα μας δαπανά διπλάσια ποσά από τον μέσο όρο του ΑΕΠ των χωρών του ΝΑΤΟ για εξοπλισμούς!». Ειδική αναφορά έκανε τέλος στα λάθη της πολιτικής των κυβερνήσεων στη Θράκη και ανέφερε επιπλέον ότι ακόμα και σήμερα η Ελλάδα επιτρέπει τον εκτουρκισμό των τριών εθνοτικών ομάδων της περιοχής.

Ως προαπαιτούμενο για την αποτελεσματικότητα της αποτρεπτικής μας δύναμης έθεσε την ανθεκτικότητα των ελληνικών εξοπλιστικών μέσων στην ανάπτυξη της εισήγησής του ο Δημήτρης Τσαϊλάς. Αναγνώρισε ότι η Τουρκία έχει βελτιωθεί στα αεροναυτικά και έχει επεκτείνει τη ναυτική της δύναμη, δεν έχει όμως τη δυνατότητα να κάνει επιτυχημένη απόβαση σε ελληνικό νησί. Σημείωσε δε ότι η στρατηγική μας είναι «αντί για πόλεμο να κάνουμε ειρήνη» βασιζόμενοι στο τρίπτυχο ικανότητα, πολιτική βούληση και χρήση της ικανότητας αυτής. Ο κ.Τσαϊλάς επισήμανε ότι «το Αιγαίο είναι δύσκολο επιχειρησιακό περιβάλλον για τους Τούρκους», ότι η χώρα μας έχει τους εξοπλισμούς για να «αλλάζει το παιχνίδι» απέναντι στην επιθετική πολιτική της γείτονος, κι ίσως αυτός να είναι ο λόγος που της δημιουργεί εκνευρισμό, διότι όπως τόνισε «έχουμε την ικανότητα αν θέλουμε να μην περάσει ούτε κουνούπι».

Ο κ. Τσαϊλάς τόνισε τη σημασία της διαρκούς ανάγκης για τεχνολογική αναβάθμιση των εξοπλισμών μας, σημείωσε ότι στη χώρα μας λείπει ο στρατηγικός ενιαίος σχεδιασμός στα εξοπλιστικά, κατέκρινε την πολιτική των «πυροτεχνημάτων» που εφαρμόζουν ενίοτε κυβερνήσεις και εξήρε την ικανότητα του στελεχιακού μας δυναμικού.

Το ΛΕΠ συνεχίζεται την ερχόμενη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου (στις 6 το απόγευμα στο Κλειστό Θέατρο Συκεών) με θέμα «Μικροελλαδισμός και ελληνική οικουμενικότητα 1922-2022.Ένας νέος ρόλος για την Ελλάδα» και ομιλητές τον συγγραφέα και πολιτικό αναλυτή Γιώργο Καραμπελιά και τον συγγραφέα Κώστα Χατζηαντωνίου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.