, Τρίτη
28 Νοεμβρίου 2023

Θεσσαλονίκη: Τον Απρίλιο του 2024 στους δρόμους τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία

Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η σύμβαση για την προμήθεια των 250 ηλεκτρικών λεωφορείων, τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν στους δρόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Απρίλιο.

Αυτό ανακοίνωσε Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου κατά την έναρξη των σημερινών εργασιών του 6ου Συνεδρίου Υποδομών & Μεταφορών – ITC 2023.

Παράλληλα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για το δεύτερο διαγωνισμό προμήθειας επιπλέον 650 λεωφορείων. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να δρομολογηθούν περισσότερα πράσινα λεωφορεία σε όλη την Ελλάδα και να επιστρέψει ο κόσμος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αναφορικά με τη βελτίωση του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας στη χώρα, η κα Αλεξοπούλου τόνισε πως αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Άμεσα ενεργοποιείται η Επιτροπή που θα εργασθεί για την εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας 2021-2030.

Σε ό,τι αφορά στην ηλεκτροκίνηση, η Υφυπουργός επεσήμανε ότι στην Ελλάδα το μερίδιο αγοράς στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων άγγιξε το 10%, στο οκτάμηνο. Πρόσθεσε πως στόχος είναι η δημιουργία τουλάχιστον 25 χιλιάδων σημείων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων ως το 2030.

Σχετικά με τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» στο σιδηροδρομικό δίκτυο, η Υφυπουργός Μεταφορών επισήμανε πως τα έργα θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες ώστε να επιτευχθεί πλήρης επαναφορά της ασφαλούς λειτουργίας του σιδηροδρόμου σε κανονικές συνθήκες. Επίσης μετέφερε την εκτίμηση ότι το κόστος για την επισκευή και αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου θα ανέλθει στα 187 εκατ. ευρώ.