, Σάββατο
22 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Υπεγράφη η απόφαση για το Μπιτ Παζάρ – “Ανάπτυξη με ταυτόχρονη προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς”

«Επανεκκινούμε το Μπιτ Παζάρ. Ορίζουμε το νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη με την ταυτόχρονη προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της αγοράς, αλλά και την προστασία της παραδοσιακής χρήσης των καταστημάτων – παλαιοπωλείων σε σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον. Με την απόφαση που βρίσκεται ήδη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση συνδυάζουμε τη διατήρηση και ανάδειξη της αρχικής μορφής κτηρίων – καταστημάτων της αγοράς, των δραστηριοτήτων που υπήρχαν, αλλά και την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, μετά την υπογραφή της απόφασης που αφορά στον καθορισμό όρων και περιορισμών χρήσεων στο σύνολο κτηρίων – καταστημάτων της διατηρητέας αγοράς Μπιτ – Παζάρ Θεσσαλονίκης» (τροποποίηση της με αριθ. 3428/30-9-2016 υπουργικής απόφασης).

Όπως διευκρίνισε, «τα 81 καταστήματα και ο εσωτερικός ακάλυπτος χώρος παραμένουν διατηρητέα. Με την τροποποίηση δίνεται η δυνατότητα να συνυπάρχουν διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες. Πάνω από όλα, στην οδό Τοσίτσα, διατηρούνται και οι παραδοσιακές χρήσεις, ενώ καθορίζεται το πλαίσιο προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης της εσωτερικής πλατείας. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, όπως την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, το ΤΕΕ/ΤΚΜ, τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, για την άριστη συνεργασία τους, που έφερε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Η αγορά Μπιτ Παζάρ χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέα με την απόφαση 3428/2016 του ΥΠΕΣΔΑ. Με την ίδια απόφαση χαρακτηρίστηκαν, επιπλέον, μεμονωμένα διατηρητέα κτίσματα στην ευρύτερη περιοχή (στη Στοά Σαούλ, στην περιοχή Αγίου Μηνά, στην Παλαιά Λαχαναγορά) και καθορίστηκαν ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης, αλλά και ειδικές χρήσεις στα κτήρια – καταστήματα της αγοράς Μπιτ Παζάρ. Με την τροποποίηση της απόφασης του Υφυπουργού Εσωτερικών με Α.Π. 435/15 -3- 2022, καθορίζονται ειδικές χρήσεις, εφόσον είναι σύμφωνες με τις ισχύουσες διατάξεις (π.χ. πολεοδομική μελέτη, κανονισμό σχεδίου πόλεως κλπ), για τα ισόγεια καταστήματα της αγοράς Μπιτ Παζάρ, δίνοντας τη δυνατότητα να συνυπάρχουν καταστήματα παλαιοπωλείων, επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης, εμπορικά καταστήματα, χώροι πολιτιστικών εγκαταστάσεων αλλά και καταστήματα μαζικής εστίασης.

Η «αγορά παλαιών αντικειμένων» δημιουργήθηκε από τον “Οικοδομικό Συνεταιρισμό Προσφύγων Παλαιοπωλών (Μπιτ Παζάρ) Θεσσαλονίκης”, ο οποίος συστάθηκε το 1928, με πρωτοβουλία επαγγελματιών προσφύγων του 1922-1923. Ήταν η πρώτη φορά που ένας συνεταιρισμός έπαιρνε τη χρήση γης για το επάγγελμά του. Ο σχεδιασμός της μελέτης ανατέθηκε τότε στους διάσημους μηχανικούς Δ. Φυλλίζη και Μ. Ρούμπενς.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.