, Σάββατο
24 Φεβρουαρίου 2024

«Θλίψη ή Κατάθλιψη;»

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ αυτών των δύο καταστάσεων και τι σημαντικές επιπτώσεις έχουν στη ζωή και την ψυχολογία του ανθρώπου;

Η θλίψη και η κατάθλιψη είναι δύο όροι που χρησιμοποιούνται συχνά ανταλλάξιμα, αλλά στην πραγματικότητα αναφέρονται σε διαφορετικές καταστάσεις ψυχικής υγείας.

Η θλίψη είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που βιώνουμε όλοι κατά διαστήματα. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα απώλειας, αλλαγών στη ζωή, απογοήτευσης ή απλά ανακατευθύνσεων στις σκέψεις και τα συναισθήματα μας. Η θλίψη είναι μια προσωρινή κατάσταση και συχνά εξαφανίζεται μόνη της με την πάροδο του χρόνου. Τι μας οδηγεί στη θλίψη;

 • Απώλεια: Η απώλεια είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσει σε θλίψη. Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ενός φίλου, ενός κατοικίδιου ζώου, ενός θέση εργασίας ή ακόμη και η απώλεια της υγείας μπορεί να προκαλέσει έντονη θλίψη.
 • Αλλαγές στη ζωή: Οι αλλαγές στη ζωή μας, όπως μετακομίσεις, διαζύγια, νέες αρχές ή τέλη σχέσεων, απώλεια εργασίας, και άλλες μεγάλες αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν ανακατεύθυνση στα συναισθήματα μας και να οδηγήσουν σε θλίψη.
 • Αποτυχίες και απορρίψεις: Αντιμετωπίζοντας αποτυχίες στην εργασία, τις σχέσεις, ή σε προσωπικούς στόχους, μπορούμε να νιώσουμε θλίψη και απογοήτευση. Η απόρριψη από άλλους μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτό το συναίσθημα.
 • Συναισθηματική αντίδραση: Καμιά φορά, η θλίψη είναι μια φυσική συνέπεια των συναισθημάτων που βιώνουμε. Όταν νιώθουμε αγανάκτηση, θυμό, απογοήτευση ή άλλα έντονα συναισθήματα, η θλίψη μπορεί να είναι ένας τρόπος να αντιδρούμε σε αυτά τα συναισθήματα.
 • Χημική ανισορροπία: Η χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο μπορεί να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη της θλίψης. Οι διαταραχές όπως η κατάθλιψη και η χαρακτηριστική διαταραχή δυσθυμίας μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια θλίψη.

Σημειώνεται ότι η θλίψη είναι ένα πολύ προσωπικό συναίσθημα και η αιτία της μπορεί να ποικίλει από άτομο σε άτομο. Επιπλέον, η αντίδραση στη θλίψη είναι εξίσου ποικίλη. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν τη θλίψη με κοινωνική υποστήριξη, ενώ άλλοι μπορεί να αντιδρούν με απομόνωση.

Από την άλλη, η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχολογική διαταραχή που επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή ζωή και τη λειτουργία του ατόμου. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη βιώνουν έντονη θλίψη, απουσία ενδιαφέροντος για τις δραστηριότητες που κάποτε απολάμβαναν, αυξημένη κόπωση και άλλα συμπτώματα που διαρκούν για αρκετό χρονικό διάστημα.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κατάθλιψης είναι ποικίλοι. Συμπεριλαμβάνουν γενετικούς, βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Οι άνθρωποι με ισχυρή οικογενειακή ιστορία κατάθλιψης είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της διαταραχής αυτής.

 • Γενετικοί παράγοντες: Οι γενετικοί παράγοντες μπορούν να παίξουν έναν ρόλο στην επιδεινωμένη ευαισθησία στην κατάθλιψη. Εάν υπάρχουν προηγούμενα κατάθλιψης στην οικογένεια, το άτομο μπορεί να είναι πιο ευάλωτο στην ανάπτυξη της διαταραχής αυτής.
 • Χημική ανισορροπία: Οι χημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο, μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση και να συμβάλουν στην κατάθλιψη. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να γεννούνται με προδιάθεση για αυτού του είδους τις ανισορροπίες.
 • Στρες και τραύματα: Σοβαρά τραύματα, σωματικά ή ψυχολογικά, μπορούν να οδηγήσουν στην κατάθλιψη. Αυτά τα τραύματα μπορεί να περιλαμβάνουν ατυχήματα, απώλεια αγαπημένου προσώπου, κακοποίηση, διαζύγια και άλλες δύσκολες καταστάσεις.
 • Κοινωνικοί παράγοντες: Η απομόνωση, η απώλεια της υποστήριξης από τους άλλους, οι οικονομικές δυσκολίες και άλλοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.
 • Αρνητικές σκέψεις και πεποιθήσεις: Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε και ερμηνεύουμε τα γεγονότα παίζει επίσης ρόλο στην κατάθλιψη.

Ένα σημαντικό στοιχείο στην κατάθλιψη είναι η διάρκεια των συμπτωμάτων. Για να διαγνωστεί κατάθλιψη, τα συμπτώματα πρέπει να διαρκούν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Στη συνέχεια, οι άνθρωποι με κατάθλιψη μπορούν να επωφεληθούν από τη θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της ψυχοθεραπείας και της φαρμακευτικής αγωγής.

Από την άλλη πλευρά, η θλίψη δεν απαιτεί πάντοτε επαγγελματική βοήθεια. Συνήθως, η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους, καθώς και η χρήση ψυχολογικών τεχνικών αυτο-βοήθειας, μπορεί να βοηθήσει το άτομο να ξεπεράσει τη θλίψη.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τις διαφορές μεταξύ θλίψης και κατάθλιψης, καθώς και τη σημασία της πρόσληψης βοήθειας όταν αυτό χρειάζεται. Η ανοικτή επικοινωνία και η ψυχοεκπαίδευση είναι βασικοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της θλίψης και της κατάθλιψης.

 • Η Νάνσυ Νενέρογλου είναι ψυχολόγος, συνιδρύτρια του Reggio Θεσσαλονίκη

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA