, Κυριακή
05 Φεβρουαρίου 2023

Τι είδους δήμαρχο θέλουν οι Θεσσαλονικείς

Ποιο είναι το προφίλ του δημάρχου που επιθυμούν οι Θεσσαλονικείς; Τι θα πρέπει να έχει ο υποψήφιος ώστε όταν έρθει η ώρα της κάλπης να τον επιλέξουν οι ψηφοφόροι και μάλιστα «δαγκωτό»; Ή να το πούμε διαφορετικά: Τι είναι αυτό που «χαλάει» τους δημότες και αποφασίζουν να τον «μαυρίσουν»; 

Ρεπορτάζ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις που εξελίσσονται και έως τον Οκτώβριο του 2023 θα «τρέχουν» μανιωδώς οι Θεσσαλονικείς, κατά κύριο λόγο, ζητούν έναν υποψήφιο δήμαρχο που να μην φέρει κομματικό στίγμα, να έχει γνώση των προβλημάτων της καθημερινότητας και να είναι έντιμος.

Δημοσκόποι της Θεσσαλονίκης αναλύουν για λογαριασμό της εφημερίδας «Karfitsa» τα ευρήματα των ερευνών που διεξάγουν όλο αυτό το διάστημα. ‘Οπως φαίνεται από τα γκάλοπ, τους πολίτες δεν τους απασχολεί εάν ο άνθρωπος που θα κάθεται στην καρέκλα του δημάρχου θα είναι άντρας ή γυναίκα. Αυτό που τους νοιάζει είναι να κάνει σωστά και με επιτυχία τη δουλειά. Να είναι ανεξάρτητος και να διορθώνει αδυναμίες.

Δ. Βασιλειάδης: Χάνει τις εκλογές όποιος έχει το χρίσμα μεγάλου κόμματος

Τα στοιχεία των τριών τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων (2010, 2014 και 2019) στον δήμο Θεσσαλονίκης «διαβάζει» ο έμπειρος πολιτικός αναλυτής της εταιρείας δημοσκοπήσεων «Interview», Δημήτρης Βασιλειάδης.

Όπως λέει, όσοι κατέβηκαν ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι ή έλεγαν ότι είναι ανεξάρτητοι, μπορεί να είχαν κρυφές ή άτυπες στηρίξεις, ήταν αυτοί που κέρδισαν τελικά τις εκλογές: όπως για παράδειγμα οι Γιάννης Μπουτάρης και Κωνσταντίνος Ζέρβας. Αντίθετα, οι Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης και Νίκος Ταχιάος που χρίστηκαν υποψήφιοι του κόμματος της ΝΔ ήταν αυτοί που έχασαν.

«Άρα τα χρίσματα δεν έκαναν καλό. Χρειάζεται ένα πρόσωπο που μπορεί να προέρχεται από κάποιο κόμμα, αλλά να έχει αμφίπλευρη διείσδυση», εξηγεί ο κ.Βασιλειάδης. 

Όσο για το εάν η Θεσσαλονίκη είναι «έτοιμη» για γυναίκα δήμαρχο φέρνει ως παράδειγμα την προηγούμενη υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου λέγοντας πως «το 2019 φάνηκε ότι δεν ήθελε, όμως ήταν μία κομματική υποψηφιότητα. Η κ.Νοτοπούλου δεν πήρε κάτι παραπάνω σε ποσοστό απ’ ότι πήρε το κόμμα της, ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πολίτης είναι περισσότερο της θεωρίας εάν «ο γάτος πιάνει τα ποντίκια», δηλαδή εάν ο υποψήφιος θα του λύσει τα προβλήματα κι όχι εάν είναι άντρας ή γυναίκα».

Ερωτηθείς ο κ.Βασιλειάδης μετά από 20 χρόνια πορείας στις δημοσκοπήσεις για την κριτική που δέχονται με αφορμή τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρος: «Οι δημοσκοπήσεις πιάνουν κάθε δόνηση και δεν υπάρχει αμφισβήτηση σ’ αυτό. Είναι το μόνο εργαλείο που μας δείχνει τι πιστεύει η κοινή γνώμη».

Δ. Κατσαντώνης: Τα τρία κριτήρια που έχουν ψηλά οι Θεσσαλονικείς ψηφοφόροι

Τα τρία κριτήρια που έχουν ψηλά οι Θεσσαλονικείς ψηφοφόροι όσον αφορά την αναζήτηση δημάρχου είναι η γνώση των προβλημάτων, η ικανότητα επίλυσης αυτών και η εντιμότητα σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας  «To The Point» Δημήτρη Κατσαντώνη.

Κριτήρια τα οποία είχαν μεγάλη πέραση στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα η ανανέωση, να είναι του κόμματος που προτιμούν οι ψηφοφόροι ή να πρόκειται για έναν υποψήφιο επιτυχημένο επαγγελματικά φαίνεται πως έχουν υποχωρήσει, όπως αναφέρει ο κ.Κατσαντώνης.

Μπορεί η κάθε περιοχή να έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες ωστόσο στους δήμους της Θεσσαλονίκης η καθαριότητα, αλλά και το κυκλοφοριακό είναι στα «top» προβλήματα για όλους τους πολίτες. 

Ο δημοσκόπος εκφράζει την αίσθηση πως τους ψηφοφόρους δεν τους ενοχλεί καθόλου εάν θα είναι άντρας ή γυναίκα ο επόμενος δήμαρχος. «Δεν παίζει ρόλο το φύλλο. Αρκεί να έχει τα τρία παραπάνω κριτήρια και καλό συνδυασμό», αναφέρει.

Οι πολιτικές δημοσκοπήσεις έχουν αρχίσει να «ανεβαίνουν» το τελευταίο διάστημα αφού μέσα στο 2023 θα εξελιχθούν αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις για τις εθνικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. ‘Ετσι, στην ερώτηση για την αποδοχή των αποτελεσμάτων μίας δημοσκόπησης ο κ.Κατσαντώνης απάντησε: «Οι ευφυείς την αποδέχονται»!

Ζέρβας VS who στον δήμο Θεσσαλονίκης;

Μία δεύτερη θητεία στον δήμο Θεσσαλονίκης θα διεκδικήσει ο Κωνσταντίνος Ζέρβας βάζοντας από νωρίς πλώρη για τις εκλογές. Έχει πραγματοποιήσει ήδη την πρώτη επίσημη εκδήλωση ενώ σταδιακά ανακοινώνει τους ανθρώπους που θα απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο του.

Έκανε γνωστά τα πρώτα 26 ονόματα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, ενώ το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλοι. Μεταξύ αυτών δεν έχουν ακόμη συμπεριληφθεί οι αντιδήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι εντεταλμένοι καθώς θεωρείται βέβαιο πως θα κατέβουν στο πλευρό του δημάρχου. 

Ο κ.Ζέρβας μέσα σε αυτή τη θητεία συνεργάστηκε με τους Πέτρο Λεκάκη, Μάκη Κυριζίδη, Χάρη Αηδονόπουλο, Βασίλη Μωϋσίδη που ήταν επικεφαλής παρατάξεων στις εκλογές του 2019, ενώ βρήκε στήριξη και από πρόσωπα που είχαν εκλεγεί με άλλους συνδυασμούς όπως για παράδειγμα οι Μιχάλης Κούπκας, Σωκράτης Δημητριάδης, Νίκος Ζεϊμπέκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, Κώστας Ιακώβου, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, Δήμητρα Ακριτίδου.

Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιοι θα βρεθούν απέναντι του. Ο Γιώργος Ορφανός έχει γνωστοποιήσει πως θα είναι υποψήφιος δήμαρχος. ‘Αλλωστε, στις εκλογές του 2019 έχασε την είσοδο στον δεύτερο γύρο για ελάχιστους ψήφους διαφορά από τον κ.Ζέρβα. Σε αυτό το πλαίσιο, ανεβάζει τους τόνους στα δημοτικά συμβούλια. «Ο δήμαρχος δεν καταλαβαίνει που βαδίζει. Οι πολίτες λένε ότι η διοίκηση απέτυχε. Κυκλοφορούν και βλέπουν μεταβολή προς το χειρότερο», ανέφερε στην τελευταία συνεδρίαση.

Στις αρχές του 2023 αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις των προθέσεων του Αθανάσιου Σαββάκη, του Δρόσου Τσαβλή και του Σάκη Τζακόπουλου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ.Σαββάκης έχει κάνει αρκετές διεργασίες και επαφές, ενώ συμπεριλαμβάνεται στις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων. ‘Εχει στο πλευρό του πρώην στελέχη της διοίκησης Μπουτάρη να τον στηρίζουν ενώ το γεγονός ότι είναι «άφθαρτος» σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεωρείται πως είναι πλεονέκτημα.

Ο πνευμονολόγος και ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ.Τσαβλής από την άλλη είναι σίγουρο πως θα κατέβει στις επόμενες εκλογές, απλά «ζυγίζει» κάθε ενδεχόμενο. Εάν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος δήμαρχος έχοντας τη στήριξη αρκετών προσώπων με τους οποίους συμπαρατάχθηκε στις προηγούμενες εκλογές ή θα στηρίξει μία πρωτοβουλία με στόχο να αλλάξει η διοίκηση. ‘Εως τότε συνεχίζει στα δημοτικά συμβούλια με ιδιαίτερα έντονη κριτική προς τον δήμαρχο όσον αφορά τα πεπραγμένα της έως τώρα θητείας του.

Κάτι ανάλογο θα πράξει και ο επίσης ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ.Τζακόπουλος. Κάνει συζητήσεις κι επαφές προκειμένου να καταλήξει μέσα στο επόμενο διάστημα. Ερωτηματικό παραμένει τι θα κάνει ο Βασίλης Γάκης, επικεφαλής της παράταξης που ηγήθηκε στις προηγούμενες εκλογές ο Νίκος Ταχιάος, αλλά και ποιον θα επιλέξει για υποψήφιο η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιαφέρον για να κατέβουν στις εκλογές έχουν εκφράσει ο επιχειρηματίας, Νίκος Νυφούδης, ως συνέχεια της παράταξης του Σπύρου Βούγια, αλλά και ο καθηγητής του Οικονομικού, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, ενώ μένει να δούμε εάν θα επαληθευτούν οι φήμες για υποψηφιότητα του Ανδρέα Παπαμιμίκου στον δήμο Θεσσαλονίκης ή εάν θα κατέβει στην κεντρική πολιτική σκηνή. 

Επίσημα υποψηφιότητα, τέλος, έχουν δηλώσει οι Γιάννης Νασιούλας, Σάββας Χαλιαμπάλιας και Γιάννης Κουριανίδης, ενώ θα κατεβάσουν συνδυασμό οι παρατάξεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» και «Μένουμε Θεσσαλονίκη».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA